Počeo obavještajni nadzor njemačkog pokreta protiv covid mjera

Obavještajna agencija u njemačkoj saveznoj državi Baden-Wuerttemberg postala je prva u zemlji koja je počela nadzirati pokret Querdenken, koji je izvodio proteste protiv ograničenja uvedenih radi suzbijanja širenja koronavirusa, saopćili su danas izvori za dpa.

Regionalne vlasti klasificirale su “Querdenken 711” (Alternativno razmišljanje 711) kao predmet nadzora, saopćili su izvori u Stuttgartu.

Oni su kazali da je grupa, koja je izvela brojne demonstracije protiv vladinih pravila u borbi protiv pandemije, postala radikalnija i da su se u nju infiltrirali ekstremisti.

Vodeći državni zvaničnici trebali bi objaviti nove detalje o toj temi na pres konferenciji tokom dana.

Osnivač Querdenkena Michael Ballweg, poduzetnik sa sjedištem u Stuttgartu, negirao je optužbe da je pokret potaknut teorijama zavjere i desničarskim ekstremizmom.

“Mi smo miroljubivi pokret a ne politička stranka”, izjavio je on nedavno za dpa, insistirajući da za antisemizam, nasilje i ekstremizam nema mjesta na mitinzima pokreta.

Demonstranti su se, ipak, u više navrata suočavali s kritikama da koriste simbole slične onima koji su korišteni za progon Jevreja tokom Drugog svjetskog rata, što je dovelo do optužbi da su umanjili težinu holokausta.

Broj 711 je u imenu ogranka Querdenkena u Baden-Wuerttembergu i predstavlja pozivni broj za Stuttgart.

I ostali ogranci pokreta raširili su se po cijeloj Njemačkoj.

BHRT