Počelo suđenje za milionsku pljačku, među optuženima i državljanin BiH

Podijeli članak:

Suđenje za spektakularnu pljačku, izvedenu u holivudskom stilu, počelo je danas u Poljskoj, a na optuženičkoj klupi se našlo sedam ootuženih, među kojima i državljanin Bosne i Hercegovine.

Naime, iako je pljačka izvršena u njemačkom Emerihu, suđenje je počelo u Poljskoj, jer su većina optuženih Poljaci. Inače, o kakvoj pljački je riječ dovoljno govori podatak da je ukradeno 6,5 miliona evra i to iz trezora njemačke carine!

Prema istrazi, trojica optuženih su provalili u kancelariju njemačke carine u Emerihu na Donjoj Rajni. Inače, provala je izvedena na dan Svi svetih 2020. godine, tako da postoji mogućnost da nije bilo dovoljno obezbjeđenja, jer je bio praznik. Oni su probušili zid u podrumu profesionalnom bušilicom i razbili sef odakle je ukradeno skoro 6,5 miliona evra plijena, koji je nestao bez traga. Kako mediji prenose, četvrti muškarac čuvao stražu ispred zgrade tokom provale.

Pored direktnih izvršioca, optuženi su i navodni dojavljivač, koji je prema optužnici i sam bio službenik carine, kao i Poljakinja za koju se kaže da je uglavnom djelovala kao posrednik.

Provala je brzo pokrenula nagađanja o “curenju” podataka iz same carine, a istraga je pokazala da je osumnjičeni carinik ostalima vjerojatno dao nacrte sefa.

“Ovo znanje bilo je potrebno za planiranje i pripremu provale”, rekli su poljski istražioci.

Maja, 2022. četiri osumnjičena su uhapšena u blizini poljske granice, uključujući njemačkog carinika, koji je takođe poljski državljanin. Nakon mjesec dana, desila su se još tri hapšenja. Inače, mediji prenose da je lider ove kriminalne grupe poznat pod pseudonimom “Cadra”.

Inače, od sedmorice optuženih, njih pet ima poljsko državljanstvo, jedan državljanstvo Bosne i Hercegovine, dok uhapšeni carinik ima dvojno, njemačko- poljsko državljanstvo.

Novac koji se nalazio u sefu je zapravo novac konfiskovan tokom raznih akcija carine, poput borbe protiv organizovanog kriminala i pranja novca.

Ukoliko budu osuđeni, prijete im kazne do 15 godina zatvora.

(nezavisne)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Slavni glumac Serhio Kalderon preminuo je u 77. godini. Holivudska zvijezda, poznat po svom...

Osnovna ogledna škola Vladislav Ribnikar će ostati škola, odlučila je danas Vlada Srbije.

Reprezentativcu Bosne i Hercegovine Anelu Ahmedhodžiću od danas je dodatno skočila vrijednost na specijaliziranom...

Za srijedu, 7.6.2023. godine, zakazana je 16. redovna sjednica Općinskog vijeća Jajce. Sjednica će...

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, Općina Jajce, uz podršku Misije OSCE-a u BiH...

Adnan Spahić, brat mlade doktorice Azre Spahić, koja je u petak, 26. maja, smrtno...