Počelo glasanje: Arman Zalihić iz SDP-a novi kandidat za gradonačelnika Mostara, pet vijećnika napustilo sjednicu

Vijećnici Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) i Prve mostarske partije (PMP) napustili su sjednicu Gradskog vijeća Mostara. Nakon što je prihvatio kandidaturu za mostarskog gradonačelnika, Arman Zalihić (SDP BiH) zatražio je prekid sjednice radi dodatnih konzultacija. Taj prijedlog je odbijen, a tri vijećnika SDP-a BiH i dva vijećnika PMP-a odlučili su napustiti sjednicu.

[embedded content]

Nakon pauze, dvadeset devet vijećnika koji su ostali na sjednici, počeli su glasanje u ponovljenom prvom krugu za izbor gradonačelnika Mostara. Boška Ćavar, vijećnica BH bloka koja zbog bolesti ne prisustvuje današnjem zasjedanju, glasala je od kuće, u zapečaćenoj koverti, javlja reporter BHRT-a Nikola Bačić.

U prvom krugu za izbor gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina, a četiri su kandidata: Mario Kordić (HDZ-a BiH), Zlatko Guzin (Koalicije za Mostar), Irma Baralija (BH blok) i Arman Zalihić (SDP BiH).

Ako nijedan kandidat u prvom krugu ne dobije dvotrećinsku većinu, u drugi krug idu dva kandidata s najvećim brojem glasova. I u drugom krugu glasanja, potrebna je dvotrećinska većina.

Ako u drugom krugu nijedan od dva preostala kandidata ne dobije podršku dvije trećine vijećnika, slijedi treći krug u kojem je dovoljna prosta većina. U slučaju izjednačenog rezultata, gradonačelnik će postati mlađi kandidat.

Podsjetimo, u nastavku konstituirajuće sjednice Gradsko vijeće Mostara uvažilo je mišljenje visokog predstavnika da se izbor mostarskog gradonačelnika treba obaviti tajnim putem te je poništilo prvi krug izbora koji je održan u petak.

Vijećnici su donijeli odluku da se tajno glasanje omogući i vijećnici BH bloka Boški Ćavar, koja zbog bolesti ne prisustvuje današnjem zasjedanju.

U prvom krugu glasanja za mostarskog gradonačelnika u petak najviše glasova dobio je kandidat HDZ-a BiH Mario Kordić – 14, kandidat Koalicije za Mostar Zlatko Guzin 11, a kandidatkinja Bh. bloka Irma Baralija pet glasova, dok su dva vijećnika Prve mostarske partije i tri vijećnika Hrvatske republikanske stranke bili suzdržani.

Nakon prvog kruga izbora sjednica je prekinuta zbog nedostatka kvoruma, a u međuvremenu visoki predstavnik Valentin Inzko poništio je prvi krug glasanja jer je ono provedeno javnim, a ne tajnim glasanjem kako je predviđeno Statutom Grada Mostara.

BHRT