Počeli su s jednom Škodom i računarom, a danas su jedna od najvažnijih firmi u BiH

Podijeli članak:

Kompanija Baupartner Lukavac postale je jedan od lidera privrede u Bosni i Hercegovini. Ne samo zbog činjenice da sama zapošljava veliki broj radnika i ostvaruje sve veće prihode, već i zbog toga što je ona ta koja gradi objekte za druge privredne subjekte.

Time daju veliki doprinos razvoju privrede cijele Bosne i Hercegovine i može se reći da spadaju među najvažnije domaće kompanije. Ova firma u posljednje vrijeme mnogo puta se spominjala u vijestima jer gradi neke od najvećih i najvažnijih objekata u našoj zemlji (ali i regionu).

Spomenimo samo novi logističko-distributivni centar kompanije Bingo u Tuzli, tačnije u Privrednoj zoni Bosanska Poljana. Objekat će se sastojati od dvije lamele koje će se, ukupno gledajući, prostirati na čak 28.080 kvadratnih metara, piše Biznisinfo.

Nedavno su dovršili i izgradnju velikog proizvodno-poslovnog objekat u Laktašima za njemačku kompaniju “Mahle Electric Drives Bosnia”. Površina objekta je impresivnih 26.040 metara kvadratni, a sadrži savremenu proizvodnu infrastrukturu i tehnološki napredne resurse.

Baupartner je posao uspio dobiti u veoma žestokoj međunarodnoj konkurenciji. Kako je BiznisInfo.ba ranije pisao, ovo će biti jedan od najvećih proizvodnih objekata u auto industriji u Bosni i Hercegovini.

Ovo su samo neki od primjera šta sve ova kompanija gradi, a njeno ime zapravo stoji iza velikog broja novih objekata u koje investiraju firme širom Bosne i Hercegovine.

Stoga nije čudo što su njihovi finansijski rezultati impresivni. Prošle godine su imali ukupne prihode od čak 48,6 miliona KM. Poređenja radi, godinu ranije su prihodi bili 43,9 miliona, a godinu prije toga 25,2 miliona maraka, što govori o impresivnom rastu.

Zanimljivo je da je firma počela s radom 2010. godine praktično bez ikakvih resursa.

“Počeli smo sa radom u iznajmljenom prostoru od 28 m2 na Stupinama u Tuzli, tada dva golobrada mladića (Adam i Admir), jedan računar,  jedna škoda octavia, jedan posuđeni stari fax i puno znanja, poštenja i volje za uspjehom. Ta 2010 i 2011. su bile godine krize, svi su čuvali svoja radna mjesta a mi smo krenuli samostalno po svoju nafaku”, prisjetili su se osnivači firme 2020. godine, kada su slavili desetu godišnjicu.

Kasnije su rasli, otvorili firme u Srbiji u Hrvatskoj (gdje također realizuju velike projekte) i izrasli u stabilnu firmu sa stotinama zaposlenih

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Nije se dalo Majklu Džordanu da i u Vašingtonu napravi uspjeh kao u Čikagu.

Sve je više onih koji se odlučuju za dijetu mesoždera, a jedna od poznatih...

U prekidu je odvijanje saobraćaja na putu Crna Rijeka-Jajce, zbog opasnosti od obrušavanja kamenja...

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić istakao je danas da bi uskoro trebalo da...

lumica Jelena Čvorović Paunović preminula je u 75. godini.

Ko je možda i imao sumnju, danas su mu Milorad Dodik i njegovi pajaci...