Po 14 godina zatvora Čigoji, Todiću i Boškiću za ratne zločine

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu Suda BiH u predmetu Branko Čigoja i drugi, kojom su Čigoja, Željko Todić i Saša Boškić proglašeni krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Prvostepenom presudom od 9.6.2020. godine, Sud ih je osudio na kaznu zatvora u trajanju od po 14 godina, zbog ubistva 28 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u selu Oborci u septembru 1995. godine.

Optuženi Branko Čigoja, Željko Todić i Saša Boškić su proglašeni krivim da su tokom rata u Bosni i Hercegovini i u vrijeme oružanog sukoba između pripadnika Armije Bosne i Hercegovine i pripadnika Vojske Republike Srpske, kao pripadnici Izviđačkog voda pri 11. lakoj pješadijskoj brigadi – Mrkonjičke brigade u sastavu VRS iz Mrkonjić Grada, postupali protivno pravilima zajedničkog člana 3. stav 1. tačke a) Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata od 12. avgusta 1949. godine koja zabranjuje nasilje nad životom, zdravljem ili fizičkim ili mentalnim blagostanjem ljudi, naročito ubistvo, a i mučenje svake vrste.

Nasuprot navedenom, optuženi Milorad Glamočak oslobođen je optužbi za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

BHRT