Search
Close this search box.

Pljušte novčane kazne za političke subjekte u BiH, političari ih ismijavaju

Podijeli članak:

Preuranjena politička kapanja zakonom je zabranjena. Međutim to političare ne sprečava da uveliko ugaze u nju, svjesni kršenja zakona. Novčane kazne su male, a potencijalna dobit daleko je isplativija. Kako pred svake, tako i pred ove izbore.

Centralna izborna komisija BiH je 25. juna kaznila političke partije “Naša stranka” i “Narod i pravda” sa po 3.000 maraka (oko 1.500 eura) zbog preuranjene političke promocije, zabranjene Izbornim zakonom BiH. Predizborna kampanja smije početi 30 dana prije izbora, a lokalni izbori su zakazani za 6. oktobar.

“Naša stranka” je kažnjena zbog objava kandidata Nermina Deljkića na Facebooku, koje su promovirale politički program stranke. “Narod i pravda” je kažnjena jer je njen član Emir Galijašević promovisao stranku i svoju kandidaturu za lokalne izbore.

Ranije je SNSD sankcionisan sa 4.000 KM jer je funkcionerka ove stranke i načelnica opštine Jezero Snežana Ružičić zloupotrijebila asfaltiranje puta od 160 metara za stranačku promociju. Ona je predstavljajući ovaj projekat vrijedan kako navodi oko 25.000 KM, na društvenim mrežama poručila da “SNSD stigne asfaltom i do sela gdje se spajaju zemlja i nebo”!

“Imajući u vidu zakonske odredbe kao i tekst objava na Facebook stranici Opštine Jezero proizilazi da je Snežana Ružičić, promovisala političku stranku kojoj pripada s obzirom da je kao načelnik na zvaničnoj stranici opštine Jezero zloupotrijebila svoju poziciju i sredstvo komunikacije koristeći izvođenje radova asflatiranja dijela lokalnog puta u Prisoji za promociju, a koje je prenijela objavom na vlastitom profilu na društvenoj mreži “X” gdje je političku stranku kojoj pripada navela zaslužnom za asfaltiranje” navodi se u odluci CIK-a.

Pored ovoga CIK je po prijavama TI BiH izrekao još dvije sankcije za preuranjenu kampanju i to protiv Hrvatskog nacionalnog pomaka (HNP) i Demokratskog narodnog saveza (DNS).

HNP je kažnjen zbog reklame na video zidu javnog preduzeća Radio Tomislavgrad čiji je direktor bio i kandidat ove partije na prethodnim izborima. Ovaj slučaj TI BiH je prijavio Centralnoj izbornoj komisiji a u postupku je utvrđeno da se radi o plaćenoj reklami pa ova stranka nije kažnjena za zloupotrebu resursa, nego samo za preuranjenu izbornu kampanju sankcijom od 3.000 KM. Takođe, odlukom CIK-a naloženo je uklanjanje ove reklame sa led panela na zgradi JP Radio Tomislavgrad, objavljeno je na sajtu Transparency International-a

Kazna od 3.000 KM izrečena je i DNS-u jer je predsjednik opštinskog odbora ove stranke u Zvorniku i savjetnik ministra bezbjednosti BiH Dobrica Kucalović, promovisao program svoje stranke prije službenog početka izborne kampanje.

Predsjednica CIK-a, Irena Hadžiabdić, istakla je 25.juna da komisija radi na sprječavanju zloupotrebe medija i društvenih mreža za nedozvoljene predizborne aktivnosti. Kazne za preuranjenu kampanju kreću se od tri do 30 hiljada maraka (od hiljadu i po do 15 hiljada eura).Dan ranije pokrenuta je istraga protiv stranke “Snaga naroda”, najavila je ona.

Radi se o istrazi otvorenoj zbog objave promotivnog video spota ove stranke.

U spotu se pojavljuje predsjednik stranke Ramo Isak, koji je ujedno i ministar unutrašnjih poslova bh. entiteta Federacija BiH, njegova dva sina, Arnel Isak, poslanik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH i Rusmir Isak, direktor Kazneno-popravnog zavoda Zenica, te Naser Orić, ratni komandant Armije BiH i Sefer Halilović, bivši načelnik Glavnog štaba Armije BiH.

“Ne postoji novac i ne postoji kazna koju mi možete izreći, a koja će me natjerati da se odreknem zastave s ljiljanima. Zastava Republike Bosne i Hercegovine za mene nema cijenu. Ako treba da plaćam kazne, plaćat ću, ali zastave s ljiljanima odreći se neću”, izjavio je Isak u svojoj reakciji.

Podsjetimo, svim političkim subjektima je Izbornim zakonom zabranjeno vođenje kampanje u medijima, na društvenim mrežama ili bilo kojim oblikom javnog oglašavanja prije službenog početka izborne kampanje. Ova odredba izuzetno je važna kako bi svi subjekti imali jednake šanse za promovisanje svojih stavova i programa.

Damjan Ožegović iz TI BiH kaže da se najveći dio nepravilnosti odnosi na nepoštovanje iz poglavlja 7 Izbornog zakona koji se odnosi na pravila ponašanja u izbornom periodu, koji jasno zabranjuje sve radnje od dana raspisivanja izbora do dana zvaničnog početka izborne kampanje (mjesec dana pred izbore).

“Međutim, budući da je kampanja uveliko počela, već je uočen veliki broj nepravilnosti koje je Centralna izborna komisija sankcionisala, a odnose se na preuranjenu kampanju i zloupotrebu javnih resursa” kaže Ožegović i navodi za BUKu konkretno kako to izgleda na terenu.

“Političke partije, njihovi funkcioneri i članovi, te javni zvaničnici već uveliko dijele poklone, jednokratna davanja, novčana i nenovčana davanja raznim kategorijama građana, a sve to reklamiraju kao svoje sopstvene uspjehe poistovjećujući stranku sa vlašću. Već se uveliko asfaltira, dijeli se novac maturantima, penzionerima i drugim posebnim kategorijama stanovništva, javni funkcioneri se fotografišu, dijele objave na društvenim mrežama i promovišu iako je je zabranjen svaki vid javnog oglašavanja u vezi sa kampanjom, a posebno plaćenog javnog oglašavanja” ističe Damjan Ožegović.

Međutim, generalno govoreći izrečene novčane kazne nisu ništa velikim političkim subjektima i pojedincima, jer je potencijalni politički uspjeh daleko isplativiji. Naime, novom nametnutom Odlukom Visokog predstavnika kojom se mijenja i dopunjuje Izborni zakon BiH su zaprijećene kazne povećane.

“Povećane su, ali su i dalje niske. CIK kada izriče kaznu, on uz kaznu naredi da se nezakoknita dobijena dobit uplati u budžet BiH, međutim kada je riječ o preuranjenoj kampanji velike stranke očigledno imaju veću dobit da se reklamiraju i plate kaznu. Kod manjih stranaka sa manjim budžetima je stvar drugačija, ali očigledno još uvijek nisu svjesni nepravilnosti koje čine. Zato je praksa CIK-a da izriče prvo najnižu kaznu za prvo kažnjavanje, a svaku iduću istoj stranci da izriče veću” zaključuje naš sagovornik.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

​Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) objavila je da je ukrajinski tim Dnjepar-1 izbačen iz njenih...

Proteklog vikenda u Sanskom Mostu u jednom stambenom objektu prijavljena je krađa čak 1,6...

Nijedan herbicid nije potpuno bezopasan, a prirodno, netoksično rješenje, krije se u kuhinji: natrijum...

Američki globalni proizvođač električnih automobila Tesla će sljedeće godine početi koristiti humanoidne robote, izjavio...

Danas se u Bosni očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčano uz...

Naučnici su testirali morske pse u moru u blizini brazilske obale i otkrili da...