Plivska jezera u Jajcu – dragulj koji privlači hiljade turista godišnje

Podijeli članak:

Plivska jezera najveća su prirodna jezera u Bosni i Hercegovini i čine dio turističke ponude koja u Jajce dovodi više od sto hiljada turista godišnje.

Rijeka Pliva u svom srednjem toku stvorila je dva jezera, Veliko i Malo, koja su zaštićena kao nacionalni spomenik.

Jezera se nalaze na udaljenosti četiri kilometra od centra Jajca, a stručni saradnik Agencije za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca Dragan Glavaš Feni je kazao da je taj krajolik jedno od najposjećenijih turustičkih mjesta u Bosni i Hercegovini.

“Svake godine ovo mjesto posjeti više od 100.000 gostiju. Ljudi dolaze iz svih krajeva države i cijelog svijeta. To je mjesto za posjetu, kupanje, sport i rekreaciju”, istakao je Glavaš te dodao da je prostor u potpunosti očuvan.

Naglasio je da Plivska jezera oduvijek privlače turiste, sportiste i zaljubljenike u prirodu.

Podsjetio je da je Veliko Plivsko jezero 1963. godine bilo domaćin sedmom Evropskom i vanrednom Svjetskom prvenstvu u kajaku i kanuu na mirnim vodama.

“Također, 2016. godine održano je Svjetsko prvenstvo u mušićarenju. To su samo neki od događaja koji se održavaju na tim jezerima”, rekao je Glavaš, dodajući da je jezerska voda radi specifičnosti gustoće i mirnoće idealna za sportske entuzijaste u veslačkim disciplinama.

Na toj vodi za olimpijske igre, svjetska i evropska prvenstva priprema se turska kajakaška reprezentacija, ali i reprezentacije iz svih država okruženja.

Osim dva jezera u okviru nacionalnog spomenika nalaze se i poznate vodenice koje su stare nekoliko stotina godina. Dio gdje su smještene vodenice je prirodna granica između dva jezera.

Veliko plivsko jezero nalazi se na nadmorskoj visini od 425 metara. Dugo je 3.300 metara, a njegova širina iznosi približno jedan kilometar, dok je maksimalna dubina jezera 36 metara. Donje ili malo jezero je površinski manje, dužine je oko jedan kilometar i širine oko 430 metara, a maksimalna dubina jezera je 36 metara.

 

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...

Penzionerka iz Minhena (79) nedavno je doživjela neobičnu avanturu nakon svog odmora u turskoj...

– Zaokružite datum u svom kalendaru – napisao je Safet Sarajlić, poznati aktivista, najavljujući...