Plivac: Krperaju nikad kraja (I dio)

Svakom je jasno da kuću ne možemo renovirati s tim da ćemo zamijeniti nekoliko crjepova, a ostale koji su također oštećeni ostaviti za poslije. Potom promijeniti jedan prozor, a ostaviti drugi za neki drugi put zamijeniti. Fasadu nećemo završiti ako smo jednu stranu uradili, a ostale djelomično ili nikako itd. Naravno, privatni dom će svako raditi po svojim finansijskim mogućnostima određujući se šta je najpotrebnije uraditi u ili na svojoj kući, u svom domu. S druge strane, osoba koja posjeduje određene finansije renoviranju svoje kuće pristupiće sistematskom radu.

Kako, u tom smislu, opština Jajce postupa?

Naš grad, naša opština, u širem smislu također je naš dom. To je dom gdje se rađamo, odrastamo, školujemo, zapošljavamo… Naša opština je naš, zapravo, sasvim mali dom s obzirom na 7,8 milijardi stanovnika na planeti Zemlji. Dakle, nas nekoliko hiljadica stanovnika opštine Jajce je mala grupa ljudi, gotovo kap u moru u odnosu na spomenute milijarde.

Opština Jajce je naš dom u kojem nam je ljepše i ugodnije ako je taj dom uređeniji, bogatiji ekonomski i bogatiji dobrim ljudima, bogatiji stručnjacima, a humanih osoba, možemo slobodno reći – u Jajcu i one koji žive daleko od svog topraka, možemo biti ponosni na mnoge njih kao vrle,humane osobe.

Međutim, skoro da nismo nimalo zadovoljni razvojem opštine Jajce. Zar nakon dvadesetpet godina Merhametova Narodna kuhinja mora biti najaktivnija „firma“ u Jajcu?
Znamo vrlo dobro da Jajce ima odličan budžet. Ali, zašto ovako presporo? Zašto nedovoljno dobro i zašto veoma loše?

Kako god, prvi i osnovni problem je u NESISTEMATSKOM, s tim i nestručnom, prilazu uređenja i izgradnje opštine Jajce.

Nesistematskim rješavanjima opština Jajce ovim načinom i ovim tempom, očigledno je, neće se dovesti u red ni za pedeset godina!.

Lokalne vlasti, ZAPRAVO – NARODNI SLUŽBENICI, (oni su u službi naroda jer ih narod plaća), moraju konačno staviti mapu opštine Jajce na sto i početi zaokruživati dio po dio uređenja i izgradnje: početi od najudaljenije kuće na teritoriji opštine , potom okolo, a zatim do centra grada ili obrnuto, sasvim svejedno. Jedan dio opštine urediti podrazumijeva u potpunosti riješiti infrastrukturu – riješiti vodovod, kanalizaciju, rasvjetu, urediti škole i ambulante, domove kulture, pristup komunalnim službama za odvoz smeća i konačno uvesti naplatu za odvoz smeća na cijeloj teritoriji opštine Jajce, aktiviranjem nadležnih službi riješiti problem deponija smeća i odlaganje smeća na cijelom području opštine, asfaltiranje puteva i cesta, itd.

Dalje, jednom za svagda: razdvojiti šta je put, a šta je cesta. Put ne mora podrazumijevati ugradnju trotoara ali cesta mora. Hronični problem su naše tzv. ceste bez trotoara! Ne može se dati zeleno svjetlo asfaltiranju ceste bez dogradnje trotoara gdje broj stanovništva i dinamika saobraćaja zahtijevaju sigurnost pješaka. Opština Jajce isključivo vrši asfaltiranje puteva, a ne cesta!

Citat: „Javna cesta je svaka cesta za promet kojom se svako može slobodno koristiti i kretati UZ UVJETE ODREĐENE ZAKONOM O SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA..“
Pod prometom se, naravno, osim vozila podrazumijevaju i pješaci.

Nesistematski rad opštine Jajce se odvija na mahinalnom, neplanskom, laičkom – nazovimo to sistemu.

Naime, asfaltiranje, odnosno, razbacivanje asfalta po teritoriji opštine djelomično, odnosno, kako gdje – po par stotina metara ili manje, po kilometar, dva ili krpljenjem na koje se dešava da se mašine vraćaju po nekoliko puta na isto mjesto iz istog razloga, jasno je da u tom smislu ovakav način, uz to očigledno nekvalitetan i nekompletan rad, opština Jajce nikad, ama baš nikad neće završiti svoju OSNOVNU zadaću, a to je uređenje infrastrukture općine Jajce.

 

 

(Zijad Plivac za Jajce Online)