Search
Close this search box.

Plenković je nedolaskom u Predsjedništvo BiH pokazao nepoštovanje domaćinu

Podijeli članak:

Kada visoka strana delegacija dolazi u službenu posjetu nekoj državi izraz poštovanja i diplomatska praksa je službeni sastanak sa simboličnim šefom države. Premijer Hrvatske Andrej Plenković je danas izbjegao sastanak sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

Politički lideri Republike Hrvatske često se vole hvaliti kako su najveći prijatelji Bosne i Hercegovine, najveći lobisti za Bosnu i Hercegovinu u institucijama Evropske unije i država koja najviše podržava otvaranje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom za Bosnu i Hercegovinu.

Ipak, čak i ako Hrvatska lobira u EU, potezi njenog rukovodstva kao što je odbijanje sastanka sa legalnim i ustavnim Predsjedništvom Bosne i Hercegovine ne samo da su ponižavanje države nego i stvaranje jedne parodoksalne situacije.

Lideri Hrvatske ne priznaju legitimitet Željka Komšića što bi onda značilo i da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine kao kolektivni šef države nema legitimitet. U tom slučaju se postavlja pitanje kako jedna država čije rukovodstvo nije legitimno može otvoriti pregovore o pristupanju EU.

Dakle hrvatski lideri ili nisu iskreni u tome da su najveća podrška BiH na putu ka EU ili ni sami ne vjeruju u svoje tumačenje legitimiteta Željka Komšića.

Drugi nivo, u međunarodnim odnosima puno bitniji je kako odrediti prijateljski odnos dvije države kada se lideri te dvije države ne sastaju.

Foto: I. Š./Klix.ba

Foto: I. Š./Klix.ba

Trenutno Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine je Željko Komšić. Njegov položaj se na simboličkom nivou, koji je i dalje jako bitan kada se govori o međunarodnim odnosima. Kada Plenković dođe u Sarajevo i sastane se sa vjerskim liderima, a odbije da se sastane sa simboličnim šefom države, on ne pokazuje samo nepoštovanje prema ličnosti Željka Komšića nego prema poziciji Predsjedavajućeg Predsjedništva i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

To što se na toj poziciji nalazi, svakako legalno izabrani i međunarodno priznati Željko Komšić, ukoliko Plenković zaista poštuje Bosnu i Hercegovinu ne bi smio biti izgovor za ignorisanje Predsjedništva BiH.

Odnosi među državama su mimikrija društvenih odnosa na drugim razinama, a ignorisanjem domaćina se vrijeđa čitava kuća.

 

 

 

(Klix)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka