Plemenita gesta djelatnika i učenika 0Š ‘13.rujan’ Jajce

Podijeli članak:

U Osnovnoj školi “13.rujan” obilježava se mjesec univerzalnog bratstva i sestrinstva koji provode učenici koji sudjeluju u “Velikoj školi mira”.

Ovom prigodom djelatnici škole učlanili su se u Narodnu kuhinju – Merhamet Jajce i ovom plemenitom gestom svjedoče svojim učenicima, onima koje odgajaju, o važnosti činjenja dobra onima koji su na rubu društva, egzistencije, neznatnom malom čovjeku koji je potreban naše pomoći bez obzira na vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost.

Za realizaciju aktivnosti Međureligijsko služenje učenici – sudionici Škole mira, pedagoginja Ana-Marija Marčeta i s. Iva Klarić danas su u prostorijama Narodne kuhinje – Merhamet posjetili vrijednog predsjednika Merhameta Sinanudina Smajića i preuzeli članske iskaznice za svoje nastavnike, a korisnicima kuhinje darovali banane. Članske iskaznice navedeni učenici uručit će svojim nastavnicima i ostalim djelatnicima škole.

Smajić u razgovoru nam je kazao da Narodna kuhinja trenutačno ima 120 stalnih članova, ali da se taj broj stalno povećava. Opstaju uglavnom zahvaljujući članarinama i donacijama dobrih ljudi. Veliki problem im predstavlja nemogućnost dolaska do korisnika u ruralnim područjima naše općine. Potrebno im je više volontera, pogotovo volontera koji mogu vlastitim prijevoznim sredstvom doći do jajačkih naselja i korisnika Narodne kuhinje – Merhameta.

Jajački Merhamet – Narodna kuhinja proglašeni su za najuspješniji Merhamet u Bosni i Hercegovini, a u Srednjobosanskom kantonu bili su najbolji već dva puta u zadnje četiri godine. Ovo dobrotvorno društvo priprema koncert koji će se održati u ovome mjesecu, a sav prihod od prodaje ulaznica namijenjen je za rad ovog društva.

– Želimo im mnogo sreće u daljnjem radu, što više sredstava, a što manje korisnika.
Ako i ti želiš biti dio Narodne kuhinje – Merhameta Jajce, možeš to učiniti tako što ćeš se učlaniti u ovo društvo (godišnja članarina iznosi 12 KM), volontirat ćeš ili možeš uplatiti donaciju u skladu sa svojim željama i mogućnostima, navode iz OŠ “13. rujan”.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U saobraćajnoj nesreći koja se sinoć desila na magistralnom putu Tuzla – Sarajevo, u...

Bosna i Hercegovina je na današnji dan prije 30 godina, 2. juna 1993. godine,...

Prihodi od indirektnih poreza u prvih pet mjeseci 2023. godine iznosili su 4 milijarde...

Komandant 30. partizanske divizije Stanislav Galić naredio je 23. aprila 1992. formiranje 1. partizanske brigade. Za...

U subotu, 3. juna, održat će se centralni dio manifestacije obilježavanja zločina na području...

U sklopu Škole glume i govora Studio “Jazavac” i ove godine, kao završni rad,...