Plan vakcinacije protiv koronavirusa u Federaciji BiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na sutrašnjoj sjednici će raspravljati o Planu vakcinacije protiv koronavirusa. Pojedini kantoni već imaju zamjerke na predloženi Plan. Neke se odnose na nedovoljnu promociju važnosti imunizacije, a neke na nedostatak kadrova u domovima zdravlja.

[embedded content]

Plan cijepljenja podrazumijeva distribuciju cjepiva po kantoma na principu jednakosti i solidranosti. Prioritet u imunizaciji na početku će biti zdravstveni radnici i osobe treće životne dobi, prvenstveno u domovima za stare. Dolaze cjepiva odobrena u SAD-u i EU.

GORAN ČERKEZ

“Moram reci da smo mi obezbijedili hladni lanac i sve je spremno za prijem prve vakcine koja treba doći krajem januara, početkom februara, u tom vremenskom periodu. Količina je još nepoznata zato što očekujemo od Ministarstva civilnih poslova da saznamo koja je to količina”, rekao je Čerkez.

Prve manje doze cjepiva koje stignu bit će skladištene u Mostaru. Na sam nacrt plana cijepljenja dolaze i kritike. Koliko je Plan cijepljenja moguće provesti u praksi sa trenutačnim brojem kadrova?.

ARMAN ŠARKIĆ, portparol JU Doma zdravlja Kantona Sarajevo

“Mi očekujemo pomoć zavoda koji su također primarna zdravstvena zaštita, gdje ima znatan broj ljekara u Kantonu Saraejvo, a da ne pripadaju domu zdravlja KS ili očekujemo direktno pomoć domu zdravlja u kadrovskom smislu. U svakom slučaju nama pomoć u ljudstvu će trebati”, kazao je Šarkić.

Svaki zdravstveni radnik bit će upoznat o načinu skladištenja, čuvanja i uporabe cjepiva. Međutim, određeni broj zdravstvenih radnika nije se prijavio za cjepivo iz prve pošiljke koja treba doći. Bojazan od cjepiva imaju i građani.

“U toj vakcini se nalazi nešto što ne znam šta se nalazi”
“Kako ne bih, ali sporo ide ta vakcina”
“Ne, nema potrebe, ima vitamina, voća i povrća”
“Svakako, korona je smrtonosna bolest. Nitko neće da bude bolestan”.

Koliko su vlasti radile na promociji važnosti imunizacije? Pojedini stručnjaci kažu, vrlo malo. Naši građani još ne znaju na koji način je razvijeno cjepivo, koliko cjepivo štiti, kolike su nuspojave, koliko imunitet traje. Zbog nedostatka zvaničnih informacija građani se okreću neprovjerenim izvorima na internetu.

ANDREA JURIĆ, Direktor Zavoda za javno zdravstvo ZHK

“Mislim da je to nešto što ce nam se obiti od glavu i kada dobijemo vakcinu bojim se da ti antivakcinalni lobiji su jači i oni su glasniji i broj ljudi će s pravom odbiti to cjepivo. Tada nije više pitanje imamo li vakcinu već kome ćemo je dati”, istakao je Jurić.

Kolika god je nepoznanica samo oboljenje koje stvara koronavirus, nepoznanica su i cjepiva koja su razvijena u posljednjih godinu dana. Ipak, medicinski stručnjaci su saglasni da cjepivo nije lijek, ali jeste sredstvo kojim će se pandemija staviti pod kontrolu.

BHRT