Search
Close this search box.

Plakalo: BiH ostaje na vrhu agende EU, ne vjerujem u napredak rada bh. vlasti do kraja godine

Podijeli članak:

Ovoga četvrtka u jutarnjem programu Federalne televizije gostovao je Haris Plakalo, generalni sekretar Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini.

-Izbori u Evropskoj uniji-

”Očekujem da ćemo ostati na vrhu agende EU. Naravno, desnica jeste jačala. Mislim da ćemo u narednom periodu svjedočiti jednoj simbiozi između Evropskog parlamenta i Evropske komisije koja će se nastaviti. Gospođa Ursula von der Leyen suočila se sa mnogim izazovima. Tu je bilo pet turbulentnih godina u političkom i sigurnosnom izazovu za Evropski komisiju. Ali ja ponovo naglašavam, mislim da smo mi u prioritetima Evropske komisije, ne samo  Bosna i Hercegovina, nego generalno prostor Zapadnog Balkana. Mi smo ušli u taj pregovarački proces,  dobili taj uslovni status u martu ove godine. Nažalost, još uvijek nismo ispunili uslove kako bi Evropska komisija uputila pregovarački okvir na Evropsko vijeće i da započnemo i taj formalni dio pregovora o članstvu. Bilo bi vrlo pogubno da unutar Evropske unije imamo što više lidera zemalja koji su desničarski orijentirani, obzirom da bi takve politike zasigurno našle uporište i podršku u upravo desničarskim nacionalističkim politikama u Bosni i Hercegovini. Mi se samo možemo nadati da te promjene koje dolaze neće imati ozbiljnije konsekvence na donošenje odluka jer je potrebna opća većina za donošenje odluka”, kazao je.

-Rad bh. vlasti na EU putu-

”Prije svega, ja mislim da mi u napredom periodu nećemo svjedočiti nekim velikim pomacima kada su u pitanju evropske integracije. Također je i izborna godina i to je dodatno zakompliciralo usvajanje reformskih zakona koji se tiču evropskih integracija. Mi nismo ispunili one uvjete koji su bili zadati od strane Evropske komisije. Mnogi zakoni još uvijek stoje, mi na osnovu toga ne možemo očekivati da će Evropska komisija izraditi pregovarački okvir koji će uputiti Evropskom vijeću. Zaista, jeste bilo euforično u onom periodu stjecanja pregovaračkog statusa. Tu smo napravili pomak, međutim, sada smo se sami izolovali. Nije moguće da očekujemo da ćemo se kretati naprijed jer čak i ona tehnička pitanja postaju politička. S obzirom na sve što se dešavalo u proteklom periodu komplicira odnose u BiH i prolongira evropski put Bosne i Hercegovine. Svakako da će sada fokus biti na nacionalnim tematikama, podizanju političkog narativa kroz zapaljive retorike koje nikako ne doprinose evropskom duhu i evropskim integracijama, što bi trebalo da bude primarno”, zaključio je.

 

 

federalna.ba

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Meteorolog Nedim Sladić je otkrio da bi izuzetno sparno vrijeme moglo potrajati bar još...

Honor je jučer u Kini predstavio Honor Magic V3 koji se izdvaja kao vrhunac...

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine dostavilo je podatke da je Komisija za uništavanje opojnih...

Zahtjev Saveza udruženja penzionera FBiH za povećanje penzija od 10 posto počevši od decembra...

Pjesma “Pluća su mi bolna”, koju je napisao Dragiša Nedović, nastala je 1950. godine,...

Najmanje 22 učenika je poginulo u Nigeriji kada se srušila dvospratna školska zgrada u...