Jajce Online
GLOBUSVIJESTI

PILOTI LUFTHANSE OD DANAS U ŠTRAJKU: Otkazano oko 800 letova

Nakon što je menadžment odbio zahtjeve za povećanje plaća, reprezentativni sindikat  koji predstavlja pilote njemačke avio-kompanije Lufthansa danas je najavio štrajk.

Sindikat letačkog osoblja optužio je kompaniju Lufthansa da nije poboljšala svoju prethodnu ponudu, “ne ostavljajući pilotima drugi izbor nego da stupe u štrajk kako bi ispunili svoje zahtjeve”, prenosi AP.

Kompanija je saopćila da je ponudila linearnu povišicu od 900 eura, što predstavlja povećanje od pet posto za starije pilote i povećanje od 18 posto onima koji su tek započeli letačku karijeru.

Sindikat je zatražio povećanje od 5,5 posto ove godine i automatsko povećanje plata, usklađeno sa inflacijom u 2023. godini. Osim toga, piloti traže novi sistem plata i godišnjih odmora za koji je avio-kompanija navela da bi povećao troškove zaposlenih za oko 40 posto, ili za oko 900 miliona eura za dvije godine.

Zbog najavljenog štajka pilota Lufthansa otkazuje sve današnje putničke i kargo letove iz svoja dva najveća čvorišta Frankfurta i Minhena.

Riječ je o oko 800 letova, a otkazivanje će uticati na mnoge putnike koji se vraćaju po završetku ljetnih odmora.

Povezane vijesti

Dok se zahuktava predizborna kampanja sve izraženije miješanje vjerskih zajednica

admin

Dva mladića (18) policiji prijavila ‘neugodan incident‘: ‘Prvo su se napile, a onda upustile u seksualne aktivnosti na stražnjem sjedalu!‘

admin

BiH se nije uskladila sa viznom politikom EU, prioritet je uvesti vize Rusima

admin