Jajce Online
MAGAZIN

Pet “siromašnih” jela koja su bila neizostavna na trpezama u bivšoj Jugoslaviji

Mnogi se s nostalgijom sjećaju vremena kada su živjeli u bivšoj zajedničkoj zemlji – Jugoslaviji. Većina o ovom periodu priča u superlativu pa i kada je riječ o nekim po današnjim standardima “siromašnim” stvarima.

Mnogi će se sjetiti nekih starinskih jela koja su se vrlo često nalazila na stolovima domaćinstava u Jugoslaviji. Zbog toga što za njihovu pripremu nije potrebno puno namirnica, samo one najosnovinije, zovemo ih “siromašnim”.

Oskudan izbor namirnica ili skromani kućni budžeti razlog su što su ova jela bila svakodnevica jugoslovenskih porodica. Međutim, iako “siromašna” ova jela su bila ukusna te ih se mnogi rado sjete. U nastavku vam donosimo nekoliko jela koja su se često nalazila na trpezi u prošlosti.

Kuhani krompir s korom

Krompir kuhan s korom jedno je od jela koja su se u prošlosti često spremala. Za ovaj obrok potrebano vam je samo 15 do 20 minuta da skuhate krompir u vodi. Mnogi su uz ovaj krompir jeli uz sir, pavlaku ili pak kamak. Ovo jelo se i danas sprema, ali mnogo rjeđe nego ranije.

Pečeni kompir s korom

Još jedno jelo koje se često nalazilo na trpezi u prošlosti, a riječ je o ne oguljenom pečenom krompiru. Ovo jelo se najčešće pripremalo zimi također se jelo uz sir, kajmak ili pavlaku.

Hljeb udrobljen u jogurt ili mlijeko

Hljeb se nikada nije bacao, a da bi se iskoristio i kada ostari jeo se udrobljen u mlijeko ili jogurt. Ovo jelo je su naročito voljela djeca, a pravilo se za doručak ili večeru.

Prženice

U prošlosti su generacije odrasle uz prženice, hljeb “uvaljan” u žumanjak te propržen u tavi. Domaćice su također na ovaj način spašavale stari hljeb od bacanja te produžavale vijek trajanja odnosno njegovu upotrebljivost.

Čorba od krompira ili kupusa

Čorba od krompira ili kupusa bez mesa ili s minimalnim udjelom mesa je jelo koje se također često nalazilo na jelovniku u domaćinstvima bivše Jugoslavije. Ovo jelo se lako sprema, a potreban vam je krompir ili kupus, malo ulja, povrće i začini.

 

 

(Klix)

Povezane vijesti

Izvagana čudovišna bundeva

admin

Džem od šljiva sa čokoladom

admin

Bila je jedna od najvećih zvijezda Jugoslavije, a njena je smrt i nakon 46 godina veliki misterij

admin