Pesticidi prepolovili broj spermatozoida kod muškaraca

Podijeli članak:

Pesticidi koji se koriste u domovima, baštama i travnjacima doprinose dramatičnom padu broja spermatozoida među muškarcima širom svijeta, pokazala je nova analiza studija koju je provela Melisa Peri, dekanica Fakulteta za javno zdravlje u Ferfaksu u Virdžiniji.

“Iako vjerovatno postoji mnogo više uzroka koji doprinose padu broja spermatozoida, naša studija pokazuje snažnu povezanost između dva uobičajena insekticida — organofosfata i N-metil karbamata — i pada koncentracije sperme. Jedno od najčešće korišćenih jedinjenja u svijetu, organofosfati su glavne komponente nervnog gasa, herbicida, pesticida i insekticida, a koriste se i za stvaranje plastike i rastvarača”, rekla je ona i naglasila da je u posljednjih 50 godina broj spermatozoidao opao za 50 odsto.

Dodaje da se ova hemijska jedinjenja koriste u kućama i zgradama, kao i za održavanje vrtova i ukrasnih travnjaka. Dostupni su u svim radnjama široke potrošnje, pa je izloženost organofosfatima relativno rasprostranjena.

I stručnjaci u drugim institutima i obrazovnim institucijama ukazuju na probleme koje određeni hemijski spojevi imaju na mušku plodnost.

Muškarci koji su bili više izloženi pesticidima, poput onih koji rade u poljoprivredi, imali su značajno manju koncentraciju sperme od muškaraca koji su bili najmanje izloženi organofosfatima i N-metil karbamatima, pokazalo je istraživanje.

 

 

(nezavisne)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Građani Rudog ogorčeni su činjenicom da su ostali bez jedine banke, ali i lokalne...

Da građani u BiH loše žive i da im je sve teže preživjeti mjesec,...

Žrtva nasilja u porodici čiji identitet nećemo otkrivati javila se portalu N1 s ciljem...

U sudu u Minhenu danas je održano završno ročište ponovljenog suđenja Srećku S. (64),...

U Bosni i Hercegovini ponovo se dogodio brutalni napad na ženu.

Vozač kamiona iz Bosne i Hercegovine jutros je u blizini Andorfa u Gornjoj Austriji...