Search
Close this search box.

Penzioneri u BiH krpaju kraj s krajem, moraju biti majstori preživljavanja

Podijeli članak:

Penzionersko popodne. Teme – politika, zdravlje, ali i kako preživjeti od penzije. Esma Mukanović kaže, poput ostalih penzionera, primorana je kupovati oprezno, na akcijama i svaku marku dva puta prevrnuti.

ESMA MUKANOVIĆ, umirovljenica iz Bihaća

Dobro moram voditi računicu šta ćemo kupiti za jesti, treba platiti režije, jer bi u suprotnom odmah isključili sve. A hrana? Po mogućnosti. Drugo nema ništa.

Umjesto da penzionerske dane provode u miru, jedan dio po svoje obroke ide u Javnu kuhinju ili Restoran Dobre volje. Dobru volju od nadležnih ne dobijaju. U Federaciji je prosječna penzija od kraja 2019. do danas porasla za 42,61 posto, u Republici Srpskoj nešto više. U posljednje tri godine najviše su poskupjeli šećer, krompir, ulje, jabuke, hljeb, mlijeko… A nema gotovo nijednog proizvoda koji je za taj period pojeftinio.

TIHOMIR JOKSIMOVIĆ, šef Kabineta ravnatelja Fonda MIO RS

U ovom periodu je bilo pet vanrednih i pet redovna usklađivanja, ukupno 10. Zbir procenata povećanja penzija u ovom periodu od četiri godine je iznosio 44,81 odsto.

Uz učestala poskupljenja – daleko je to od dovoljnog za život, kažu penzioneri.

HUSO HALILOVIĆ, predsjednik Saveza Udruga umirovljenika TK

Januarska penzija najniža 565 KM. Ko je radio 40 godina imat će 664 KM. Ako to poredite s potrošačkom korpom, to je 21 odsto. Treba nam, dakle, pet penzija da bi potroška korpa bila zadovoljena. 07:40 Kako žive? Na škrge, veresiju, od akcija i od trgovine do trgovine.

RAMO OGREŠEVIĆ, umirovljenik iz Bihaća

Borim se samo da ne spadnem na to da moram nekome doći na vrata i kažem – ne mogu više.

Januarske penzije na njihovim računima donijet će tek nekoliko desetina maraka više. Potezi koje čine vlasti su, ocjenjuju, neprimjetni u odnosu na poteze onih koji dižu cijene.

Odmor od sumorne svakodnevnice najčešće pronalaze na klupama. To je život ogromnog broja penzionera. Neki kažu – primorani su i da rade dodatne poslove da bi preživjeli iako bi ustvari trebali da uživaju u plodovima dugogodišnjeg rada.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka