Penzioneri su gladni

Većina penzionera živi s minimalnih 382 KM mjesečno. Oni su najviše ispaštali zbog mjera zabrane kretanja, a značajan je broj penzionera koji tokom pandemije koronavirusa, u slučaju infekcije, nisu u mogućnosti izdvojiti novac za skupu terapiju.

Penzioneri, kao najranjivija i najrizičnija grupa stanovništva, nisu u mogućnosti ni da sanjaju o podizanju vlastitog imuniteta, jer iznosi koje dobiju jedva da su dovoljni za plaćanje računa i skroman obrok dnevno. Za razliku od vlasti susjednih država, kojima je stalo do generacija koje su ih decenijama gradile, bh. vlasti do sada nisu osjetile potrebu da dio novca, koji izdvajaju za povećanja svojih enormnih primanja i kupovinu skupocjenih automobila, usmjere ka populaciji koja jedva preživljava.

Građani, udruženja za zaštitu potrošača, ekonomski analitičari, sindikati već duže vrijeme upozoravaju da je potrošačka korpa sve skuplja. Svjedočimo svakodnevnoj borbi s poskupljenjima osnovnih životnih namirnica, pa iz korpe, čiji sadržaj već godinama reduciramo, većina građana ove zemlje, posebno penzionera, može kupiti samo ono najosnovnije.

Međutim, čak i u ovakvoj situaciji, dok se najavljuje sve teža ekonomska situacija, Vlada FBiH odbila je zakonsku obavezu da izvrši godišnje usklađivanje penzija s rastom BDP-a i troškova života. Prema zvaničnoj statistici, poskupljenja nije ni bilo. Oni s plaćama od nekoliko hiljada maraka nisu ih ni osjetili.

Dok nezadovoljni građani polako dižu svoj glas, traže ostavke, jer su jedini u svijetu ostali bez vakcina, vlasti koje i dalje traže izgovor da ne učine ništa za običnog čovjeka dobru se, prema svemu sudeći, ne mogu nadati.

 

(avaz)