Pelosi: Nezavisna komisija da istraži napad na Kapitol

Predsjedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa, demokrata Nensi Pelosi izjavila je da bi zakonodavci trebalo da osnuju nezavisnu komisiju sa zadatkom da preispita “činjenice u uzroke” smrtonosnog napada pristalica bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa na Kapitol 6. januara.

Kako javlja BBC, u pismu upućenom američkim zakonodavcima, Pelosijeva je predočila da bi komisija bila osnovana po modelu one koja je istraživala okolnosti terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001.

“Moramo doći do istine kako se to dogodilo”, rekla je.

Senat je bivšeg predsjednika Trumpa oslobodio optužbe za podsticanje na nasilje.

Ali demokrate i neki republikanci podržali su nezavisnu istragu o neredima, u kojima je smrtno stradalo pet osoba.

Pelosi je rekla da je penzionisani američki general-potpukovnik Russel Honoré, tokom posljednjih nekoliko sedmica, procjenjivao sigurnosne potrebe Kapitola u svjetlu napada.

Komisija će, rekla je, “istražiti i izvijestiti o činjenicama i uzrocima” napada; “ometanje mirnog prijenosa vlasti” i “spremnost i odgovor” i policije Kapitola i drugih grana sprovođenja zakona.

Također je rekla da je, na osnovu inicijalnih nalaza general-pukovnika Honoréa, Kongres trebao dodijeliti dodatna sredstva kako bi “osigurao sigurnost članova i sigurnost Kapitola”.

Grupa republikanaca iz Doma žalila se Pelosi u ponedjeljak da njihova stranka nije bila konsultirana u vezi s generalovim pregledom sigurnosti.

U pismu su tražili i da znaju šta je Pelosi znala i upute koje je dala da osigura Kapitol prije 6. januara.

BHRT