Pašalić: Vidljiv razvoj poljoprivrede u Mrkonjić Gradu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas da je u Mrkonjić Gradu vidljiv napredak u poljoprivrednoj proizvodnji, što se najbolje vidi po značajnom rastu podsticaja koji se godišnje uplaćuju poljoprivrednim proizvođačima.

Pašalić je novinarima nakon današnje posjete Mrkonjić Gradu rekao da je u ovu opštinu dosta novca uloženo kroz redovne podsticaje i kroz projekte sa Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede (IFAD).

Ministar je sa načelnikom ove opštine Draganom Vođevićem i njegovim saradnicima danas razgovarao o poljoprivredi, šumarstvu i o vodoprivredi, zatim komunalnim potrebama, odnosno uređenju izletišta i gradske deponije.

Najavljeno je da će novi sastanak o ovim pitanjima biti organizovan već naredne sedmice u prostorijama Ministarstva.

“U oblasti vodoprivrede najveći problem je korito Crne rijeke u selu Bjelajce, te otpad koji se nagomilava u ušću te rijeke. Naši stručnjaci i stručnjaci iz opštine Mrkonjić Grad će da izađu na teren i da procijene kako je najbolje riješiti taj problem”, naglasio je Pašalić.

On je izrazio zadovoljstvo što će u Mrkonjić gradu početi sa radom sirara, što je takođe podržao IFAD.

“Podržavaćemo i lokalne pčelare. Nisu samo podsticaji važni za unapređenje poljoprivrede, nego obezbijediti i dobru mehanizaciju. Dosta smo sredstava uložili i za nabavku mehanizacije i nastavićemo u tom pravcu”, naglasio je Pašalić.

Načelnik Vođević je zahvalio ministru Pašaliću i njegovim pomoćnicima za posjetu, te naglasio da se razgovaralo o velikom broju tema koje su važne za građane.

“Dogovorili smo niz sastanaka i pregovora, a sada je najvažnije da naše građane, koji se bave nekom od djelatnosti koje obuhvata ovo ministarstvo, uputimo na prave adrese, te da ih ohrabrimo da se registruju i apliciraju za razne projekte i podsticaje”, rekao je Vođević.

On ističe da je opština u svom budžetu ove godine planirala 450.000 KM za podsticaj razvoja privrede i poljoprivrede preko Agencije za privredni razvoj.

“Nadamo se uspješnoj saradnji i da ćemo sve korisne savjete koje su nam uputili ministar i pomoćnici da primijenimo u praksi”, zaključio je Vođević.

 

(Glas Srpske)