Search
Close this search box.

Parlament FBiH sutra o nedjelji kao neradnom danu za radnike u trgovinama

Podijeli članak:

Nastavak desete redovne sjednice u aktuelnom mandatu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zakazan je za sutra nakon prekida 4. marta, kada nije usvojen ni predloženi dnevni red već samo potvrđen mandat novoimenovanoj zastupnici Franki Leko.

Do prekida je došlo jer nije bilo većine glasova za prijedlog da dopredsjedavajući Doma Mladen Bošković, koji je 4. marta otvorio sjednicu i vodio je skoro do prekida, ostane u toj ulozi do kraja zasjedanja umjesto predsjedavajuće u ostavci Mirjane Marinković Lepić.

Boškovićevo vođenje tražila je, u formi predloženog zaključka, parlamentarna većina a protivila se opozicija. Potom je glasanje Doma u cjelini pokazalo da nema  većinske podrške za navedeni prijedlog ni nakon dva kruga izjašnjavanja.

Uslijedile su potom kratke konsultacije i Bošković je obavijestio da će sjednica biti prekinuta, ali da prije toga barem treba potvrditi mandat novoj zastupnici Franki Leko iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice BiH, umjesto stranačkog kolege Ive Vincetića čiji mandat je prestao. Opozicija je tvrdila da bi legitimnost njenog mandata mogla biti upitna ako Bošković bude predsjedavao i u tom dijelu, pa je predsjedavajuća po funkciji Mirjana Marinković Lepić, preuzela vođenje ovog dijela sjednice i Leko položila zastupničku zakletvu.

Sjednica je odmah potom prekinuta. Članovi zastupničkog Kluba opozicione Stranke demokratske akcije oglasili su se saopćenjem istog dana tvrdeći da je aktuelna vlast ispoljila 4. marta neznanje i neodgovornost. Smatraju da je stvarni razlog prekida sjednice to što bi SDA tražila i mimo predloženog dnevnog reda usvajanje zakona o plinovodu Južna interkonekcija BiH i RH, koji je ta stranka i predložila uputivši ga u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Neradna nedjelja

Za desetu redovnu sjednicu predloženi dnevni red je isti kao što je bio i 4. marta.

Jedan od novopredloženih federalnih zakona predviđa neradni dan nedjeljom i praznikom za radnike u trgovini – tržnim centrima i drugim prodajnim objektima. Vladi Federacije BiH je ostavljena mogućnost da njenom odlukom može odrediti koji prodajni objekti su ipak dužni raditi u vrijeme praznika i u kojem obimu.

Zakon kojim su predložene ove odredbe zasad je u formi nacrta, što znači da je njegovo eventualno stupanje na snagu vremenski nepredvidivo jer bi mogao biti upućen u javnu raspravu prije potencijalnog konačnog usvajanja u oba doma Federalnog parlamenta.

 

 

(Fokus.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, uz podršku Vlade Njemačke putem Deutsche Gesellschaft für Internationale...

Iako njihova riba završi na trpezama i tanjirima širom BiH, samo na sedmičnoj bazi...

Mišo Banjac publici u BiH i regionu je poznat kao lider popularnog “Jet Set”...

Žena E. H. (29) iz Gračanice preminula je sinoć nakon komplikacija poslije porođaja.

Ledo plus je najveći proizvođač sladoleda i distributer smrznute hrane u Hrvatskoj. Ukoliko želite...

Klub Bošnjaka Gradskog vijeća Stolac uputio je zahtjev za poduzimanje hitnih mjera vezano za...