Search
Close this search box.

Parking mjesto košta pola miliona evra

Podijeli članak:

Parking mjesto kod Vondelparka, najveće zelene površine u Amsterdamu, prodaje se za gotovo pola miliona evra, što je šokantna cijena i za Nizozemsku gdje su zbog teške stambene krize cijene eksplodirale.

Objavljeno je na oglasniku za nekretnine “Funda” za 495.000 evra i najskuplje je u zemlji, piše nizozemski medij “RTL”.

Površine je 18 kvadratnih metara i nalazi se, prema saopštenju agencije za nekretnine Jel Heule, u zatvorenom kompleksu i “na najpoznatijoj i najekskluzivnijoj trgovačkoj ulici u Nizozemskoj”.

Nalazi se na P.C. Hooftstraat, nadomak Rijks muzeja i Van Gogovog muzeja, a takođe se može iznajmiti za 750 evra mjesečno.

Oglas je šokirao Nizozemsku, koja je inače pogođena teškom stambenom krizom. Naime, tražena cijena parking mjesta viša je od prosječne cijene stana u Nizozemskoj, što je, prema izvještaju objavljenom krajem 2023. godine, 430.000 evra.

Osim skoka cijena, “RTL” ističe da su u Nizozemskoj zatvoreni mnogi parkinzi u gradskim sredinama kako bi ona postala manje atraktivna za automobile.

Parking mjesta su “sve rjeđa i vrijednost im je sve veća, ali takvo mjesto naravno ne vrijedi pola miliona evra”, navodi “RTL”.

Sa tim se ne slaže osnivač agencije za prodaju nekretnina Jel Heule, koji ističe da je to naselje, u kojoj se kuće prodaju i za nekoliko miliona evra, puna skupih stanova i automobila.

“Nema vanjskog prostora pa je parkiranje u ovom području vrlo teško i rijetko je dostupno mjesto za parkiranje“, objašnjava.

“RTL” takođe ističe da stranica “Funda”, na kojoj je objavljen oglas, ne kontroliše odgovaraju li tražene cijene vrijednosti onoga što se prodaje.

“Zavisi samo o tome je li neko dovoljno lud da plati taj iznos”, ističu sa “RTL-a”, a prenosi “Slobodna Dalmacija“.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Uprkos brojnim upozorenjima nadležnih institucija iz godine u godinu o tome šta se sve...

Nova studija je otkrila da navike spavanja mogu biti rani znak potencijalnog lupusa.

Proizvodnja cigareta nekada je zahtijevala tehnologiju koja je bila smještena samo u velikim fabrikama....

Slovenija će produžiti kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom za još šest mjeseci,...

Italijanska Serija A naredne sezone bi mogla imati šest predstavnika u Ligi prvaka, što...

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, uz podršku Vlade Njemačke putem Deutsche Gesellschaft für Internationale...