Paralizom vlasti u Mostaru procvjetala divlja gradnja i ne zaustavlja se

naruši ekosistem, nema povratka i zato je šteta nesaglediva i nepopravljiva.

Zbog toga s namjerom da zaustave divlju gradnju i sačuvaju rijeke Bunu, Bunicu i Neretvu žestoku borbu godinama vode mještani južnih mostarskih naselja okupljeni oko ekološke udruge Majski cvijet na čelu sa Oliverom Arapovićem.

Oni godinama vode pravnu bitku sa investitorima i vlasničkim strukturama da bi zaustavili izgradnju malih hidroelektrana na Bunskim kanalima koji su prije rata proglašeni zaštićenim područjem prirode.

Oliver Arapović
Oliver Arapović

“Ovo je zločin šta se radi s prirodom i ako se ovako nastavi doći ćemo do samouništenja”, upozorava Arapović. Naglašava da borba protiv izgradnje minihidroelktrana još traje i da se nada kako će nova vlast koju su građani Mostara izabrali nakon 12 godina donijeti promjene i raditi u interesu građana a ne pojedinaca.

Na potezu nova vlast

Smatra kako je rješavanje tih problem od krucijalnog značaja napominjući da je nelegalna gradnja na svakom koraku, pa tako i most kod kojeg smo se sreli na Bunskim kanalima, koji vodi od magistralnog puta M-17 prema naselju Baćevići i prilikom većih padavina poplavi.

Most na Bunskim kanalima
Most na Bunskim kanalima

Nešto prije uspostave nove vlasti neviđenom brzinom je sagrađena zgrada u naselju Bijeli Brijeg, zbog čega su ogorčeni mještani iz okolnih zgrada pokrenuli inicijativu na društvenim mrežama za prijavljivanje svih nelegalnih objekta.

Međutim teško je spomenuti neko naselje u Mostaru gdje nelegalna gradnja nije uzela maha, jer u osam godina nepostojanja Gradskog vijeća gotovo sve što se napravilo, je nelegalno.

Bijeli Brijeg
Bijeli Brijeg

To je problem s kojim se u koštac treba uhvatiti 35 novoizabranih gradskih vijećnika Mostara zajedno sa gradonačelnikom Mariom Kordićem i stručnim ekipama, jer bez sumnje je nemoguće hiljade objekata porušiti, ali isto tako je nemoguće one koji su u vrijeme bezvlašća sagrađeni i nagraditi legalizacijom.

Što će biti po pitanju rješavanja prostornog plana Mostara koji je slovio za jedan od najljepših gradova u Jugoslaviji, a sada je primjer loše urbanističke slike, još uvijek niko ne zna.

(Klix)