Papa Franjo u posjeti Iraku u martu ukoliko pandemija dopusti

Papa Franjo posjetit će Irak u martu, ukoliko pandemijski trendovi to dopuste, saopćio je Vatikan danas, u objavi prve papine posjete inostranstvu u više od godinu dana.

Portparol Vatikana Mateo Bruni izjavio je da će Franjo učiniti posjetu Iraku od petog do osmog marta, sa zaustavljanjima u Bagdadu i u “ravnicama Ur, povezanim sa sjećanjem na Abrahama”, biblijskog patrijarha obožavanog među Jevrejima, hrišćanima i muslimanima, kao i gradovima Irbilu, Mosulu i Karakošu.

Bruni je izjavio da će dnevni red posjete biti objavljen kasnije i da će uzeti u obzir “evoluciju vanredne zdravstvene sitruacije širom svijeta”, očigledno misleći na pandemiju KOVID-19.

To će biti prvo Franjino putovanje u inostranstvo od novembra 2019. kada je posjetio Tajland i Japan. Franjo navršava 84 godine 17. decembra.

Vatikan je saopćio da je papa Franjo prihvatio poziv iračke vlade i lokalne Katoličke crkve.

Nije bilo odmah jasno da li će papa otputovati ako ne bude vakcinisan protiv KOVID-19 uoči puta. Vatikan još nije objavio nikakve planove vakcinacije. Očekuje se da Italija započne vakcinacije u januaru.

BHRT