Papa Franjo apelovao na mir u novogodišnjoj poruci

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo uputio je danas tradicionalni poziv na mir u svijetu, nakon što je zbog bolnog išijasa propustio bogosluženja za Novu godinu.

Vjeruje se da je to prvi put da je Franjo, otkako je postao papa u 2013. i koji će navršiti 84 godine u ovom mjesecu, spriječen zdravstvenim razlozima da predvodi veliki papinski događaj.

On, ipak, nije pokazivao nikakve znake nelagode dok je održao podnevno obraćanje i molitvu, stojeći u holu biblioteke vatikanske Apostolske palate.

Današnjim životom vladaju rat, neprijateljstvo, umnogome stvari koje su destruktivne – izjavio je Franjo, dodajući da je kriza koronavirusa pokazala značaj diobe bremena.

Bolna dešavanja koja su obilježila put čovječanstva u prošloj godini, posebno pandemija, uče nas koliko je neophodno uzeti u obzir probleme drugih i dijeliti njihove brige – kazao je.

Podnevnu molitvu Papa obično daje s prozora zgrade koja se nalazi na Trgu Svetog Petra, ali je prebačena u unutrašnjost kako bi se spriječilo okupljanje bilo kakve mase i limitiralo bi se širenje COVID-19.

Franjo je posebno istaknuo zabrinutost dešavanjima u Jemenu, koji je zahvaćen šestogodišnjim nasiljem koje je suprotstavilo koaliciju pod saudijskim vodstvom proiranskom pokretu Houthi. Najmanje 22 osobe ubijene u napadu na aerodrom u Adenu u srijedu, koji je izazvao novi krug koalicijskih zračnih udara.

Izražavam tugu i zabrinutost novom eskalacijom nasilja u Jemenu, koje izaziva brojne nevine žrtve. Dajte da razmislimo o djeci Jemena, bez lijekova i u riziku od gladi – izjavio je Franjo, prenosi Reuters.

BHRT