Search
Close this search box.

Pametne klupe neosunčane, uposlenici gase internet jer ‘zrači’

Podijeli članak:

Prije nešto više od sedam godina građani Brčko distrikta dobili su priliku da u užem centru grada besplatno koriste internet – Brčko Free WiFi, a prije godinu dana stigle su i četiri pametne klupe koje su građanima trebale omogućiti besplatno korištenje interneta i bežično punjenje telefona. To se nikada nije desilo, jer pametne klupe od samog početka nikada nisu radile.

Godinama unazad Distrikt Brčko teži ka razvoju tehnologija koje bi unaprijedile kvalitet života u ovoj lokalnoj zajednici. Pokušaji su razni – međutim, stvarna slika pokazuje da je ovaj grad još daleko od ‘smart cityja’.

Iz Vlade Distrikta ističu da su se lično uvjerili da pametne klupe u ovoj lokalnoj zajednici nisu u funkciji.

„Te klupe, po meni, možda su postavljene na neadekvatne lokacije, ne mogu biti 24 sata na izvoru Sunčeve energije. I mogu reći da one možda neće ni funkcionisati iz tog razloga“, kaže šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Senad Tufekčić (SBB).

Pored pametnih klupa koje nisu u funkciji, u posljednje vrijeme stiže i niz pritužbi od građana kako nisu zadovoljni besplatnom internetskom uslugom. Građani koje smo anketirali uglavnom se nisu mogli spojiti na internet.

Nadležni priznaju da problem interneta postoji. S obzirom na to da se neke antene vezuju na određene institucije Vlade, pojedini uposlenici isključe internet jer navodno zrači.

„Ljudi isključe. Čak smo neki dan imali intervenciju – morali smo otići i obavijestiti službenika koji radi tu da ne isključuje“, navodi Tufekčić.

Za pametne klupe, koje ne rade i nisu pametne, iz budžeta Distrikta je izdvojeno 40 hiljada maraka, dok se oko 200 maraka mjesečno izdvaja za besplatni internet koji također ne radi.

 

 

federalna.ba

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Nakon neuspješne sezone u italijanskom i evropskom nogometu, Milan će u narednoj sezoni pokušati...

Direktne strane investicije u BiH, prema prvim preliminarnim podacima Centralne banke, prošle godine su...

Konzumiranje šećera ne računa se samo onda kada pojedemo čokoladu ili kolač, ova supstanca...

Putovanje i fotografiranje oduvijek su išli “ruku pod ruku”. Gotovo da i nema onoga...

Francuski Luvr mogao bi da premjesti “Mona Lizu” u posebnu podrumsku prostoriju da bi...

Demineri su u protekloj godini očistili prostor od više od dva miliona kvadratnih metara...