Pacijentima na listama čekanja odobreni novci za lijekove

Podijeli članak:

Za 933 pacijenta na listi čekanja, biće izdvojeno 70 miliona maraka, od čega će 10 miliona izdvojiti Federacija BiH, dok će ostatak izdvojiti kantoni. Ishod je to sastanka Udruženja pacijenata s direktoricom Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH Vlatkom Martinović, u vezi s problemom sve dužih listi čekanja na terapije.

Na listama čekanja u Federaciji BiH, sve je više ljudi kojima je potreban lijek. Do 31. jula na listama čekanja nalazilo se 1590 pacijenata, dok je do kraja septembra taj broj povećan na 1771. Zaključno sa oktobrom, prognozirano je da bi ovaj broj mogao narasti za još stotinu pacijenata.

Dr FIKRET OPERTA, Udruženjе oboljelih od melanoma

Direktorica je nama rekla i napisala da za liste čekanja treba preko 70 miliona i kad se obezbjedi tih 70 miliona, Federalna vlada je obezbjedila 10 miliona i kantoni jos 60, naravno da će doći do promjena.

Kako navode iz Federalnog ministarstva zdravstva sredstvima Fonda solidarnosti, a koji se finansira dijelom iz doprinosa za zdravstveno osiguranje, a dijelom iz Federalnog budžeta, finansira se liječenje najtežih oboljenja za sve osiguranike u Federaciji BiH, uključujući i liječenje malignih oboljenja. ODGOVOR IZ MINISTARSTVA ZDRAVSTVA: U Proračunu za 2023. godinu, povećan je transfer za fond solidarnosti za 5 milijuna u odnosu na prethodne godine, što ukupno iznosi 33,5 milijuna KM, a posljednjim Prijedlogom rebalansa Proračuna FBiH za 2023. godinu, Vlada FBiH predvidjela je dodatnih 10 milijuna KM. Prijedlog rebalansa Proračuna će biti upućen u parlamentarnu proceduru, te je neophodno da ga usvoje oba doma Parlamenta Federacije BiH.

ENIDA GLUŠAC, predsjednik Udruženja “Renesansa”

Ovo je jedna tačka preokreta, kako naš doktor Operta to često kaže i mi smo ustrajni u našoj borbi i nadamo se da će se ovaj problem sistemski riješiti.

Nakon izdvajanja sredstava na federalnom nivou, na potezu su sada kantonalni predstavnici, no predstavnici udruženja su optimistični.

Pacijenti koji su na listama čekanja, mogu očekivati skorije promjene, s obzirom na to da bi se rebalansom budžeta trebalo osigurati navedenih 10 miliona konvertibilnih maraka za liječenje ovih ljudi.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Sve je više onih koji se odlučuju za dijetu mesoždera, a jedna od poznatih...

U prekidu je odvijanje saobraćaja na putu Crna Rijeka-Jajce, zbog opasnosti od obrušavanja kamenja...

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić istakao je danas da bi uskoro trebalo da...

lumica Jelena Čvorović Paunović preminula je u 75. godini.

Ko je možda i imao sumnju, danas su mu Milorad Dodik i njegovi pajaci...

Ta gospođa dotična meni dolazi u autobus malo jače od 6 mjeseci i pravi...