Search
Close this search box.

Ovo su najsnježniji gradovi Evrope

Podijeli članak:

Prema statistikama, postoje određeni gradovi u Evropi u kojim snježna idila traje i duže, i snijega ima iznenađujuće puno.

Najsnježniji gradovi obično su oni koji se nalaze u blizini visokih planinskih lanaca ili su na veoma visokim geografskim širinama gdje su zime izuzetno hladne.

Ovo su gradovi koji su najpoznatiji u Evropi po velikim snježnim padavinama:

Talin, Estonija

Na prvom mjestu na listi gradova sa najviše snijega se nalazi Talin, sa 20.5 snježnih dana u decembru. Grad se nalazi na Uneskovoj listi kulturne baštine kao jedan od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova u Evropi, i boravak zimi u njemu je nešto sasvim posebno, piše TU Magazine.

Viljnus, Litvanija

Na drugom mjestu se nalazi Viljnus sa 18.5 snježnih dana mjesečno. Glavni grad Litvanije je najpoznatiji po baroknoj arhitekturi i takođe se nalazi na Uneskovoj listi kulturne baštine.

Erfurt, Njemačka

Erfurt je na trećem mjestu sa 17.5 snježnih dana mjesečno. U njemu živi oko 200.000 stanovnika, i cijeli grad je kao iz bajke. Sve kuće su izgrađene u istom stilu, što dodatno pojačava čaroliju ovog gradića.

Turku, Finska

Turku je najstariji grad u zemlji, nalazi se na jugozapadnoj obali, a krase ga brojni dvorci koji potiču još iz 13. Vijeka, prenosi B92. On se nalazi na četvrtom mjestu sa 17 snježnih dana mjesečno.

Helsinki, Finska

Na petom mjestu nalazi se glavni grad Finske sa 16.5 snježnih dana mjesečno. Helsinki je poznat kao mjesto u kojem se Djed Mraz osjeća kao kod kuće, grad koji turiste privlači svojim arhitektonskim ljepotama, brojnim muzejima, izložbama i festivalima.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Uprkos teškim ekonomskim vremenima, u Bosni i Hercegovini ipak postoje brojni svijetli primjeri uspješnih...

Jedan se čovjek iz sela kod Vareša sprijateljio s divljom životinjom koju očito redovito...

Heste li ikada čuli da muškarac i žena nisu htjeli doći na vlastito vjenčanje?

Struja skuplja, ali po blokovima i različitim tarifama. Aniliziramo: ko će i koliko plaćati?...

Оsim okupljanja predstavnika svih Sindikalnih organizacija zdravstva iz Republike Sprske, ranije su u štrajku...

Onoga trenutka kada Europska komisija pripremi pregovarački okvir za Bosnu i Hercegovinu, koja je...