Ovo popularno voće moglo bi spriječiti demenciju i depresiju

Podijeli članak:

Jagode bi mogle pomoći u prevenciji demencije i depresije kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom u srednjoj dobi, piše The Sun. Tokom 12 sedmica, dnevna porcija tog voća poboljšala je raspoloženje i smanjila probleme vezane uz pamćenje i mentalno zdravlje, pokazalo je istraživanje.

– Demencija je opći pojam koji obuhvata mnoge različite bolesti, a za nijednu nema lijeka. Nije jasno kada će i hoće li učinkovita terapija biti dostupna, stoga je prevencija i ublažavanje simptoma putem izbora prehrane i načina života trenutno najbolji pristup koji imamo – rekao je profesor Robert Krikorian sa Koledža u Sinsinatiju.

Profesor Krikorian smatra da se otkriće njegovog tima vjerovatno može pripisati protuupalnom djelovanju antocijanina koji se nalazi u jagodama.

– Željeli smo raditi s populacijom srednje dobi s prekomjernom tjelesnom težinom jer je demencija stanje za koje se vjeruje da se razvija tokom desetljeća. Nadalje, upala je vjerovatno faktor koji doprinosi metaboličkim poremećajima kao što su pretilost, predijabetes i dijabetes tipa 2 – dodao je.

Jagode su važne za održavanje zdrave prehrane jer osiguravaju 100 posto preporučene dnevne doze vitamina C u jednoj šoljici. Također sadrže hranjive tvari korisne za srce, piše Index.hr.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Nije se dalo Majklu Džordanu da i u Vašingtonu napravi uspjeh kao u Čikagu.

Sve je više onih koji se odlučuju za dijetu mesoždera, a jedna od poznatih...

U prekidu je odvijanje saobraćaja na putu Crna Rijeka-Jajce, zbog opasnosti od obrušavanja kamenja...

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić istakao je danas da bi uskoro trebalo da...

lumica Jelena Čvorović Paunović preminula je u 75. godini.

Ko je možda i imao sumnju, danas su mu Milorad Dodik i njegovi pajaci...