Ovo je prvi Jajčanin koji se cijepio protiv korone, opisao je svoje iskustvo

Dr. Davor Vojnović prvi je Jajčanin u okruženju koji je primio cjepivo protiv koronavirusa (mRNK BioNTech/Pfizer SARS-CoV-2). Cijepio se u Varaždinu, gdje živi već nešto više od dvije godine. On se cijepio kao zdravstveni djelatnik, točnije specijalista interne medicine uža specijalnost kardiologija u OB Varaždin.

Svoje iskustvo je podijelio na društvenim mrežama:

-O ovome nisam dvojio niti jedan jedini put. Ako i pretpostavim da bih se, kao zdravi pedesetogodišnjak (znam da ste s ovim šokirani jerbo umišljam sebi kako se skroz dobro držim, a i supruga me tješi da je k tomu tako) mogao „provući“ s virusom uz blagu kliničku sliku ili čak asimptomatski, užasavao sam se onih naknadnih posljedica zaraze (da ne govorim o prijenosu bolesti na obitelj, prijatelje suradnike i pacijente), a kojima ćemo u narednim godinama svjedočiti koliko god zabijali glavu u pijesak i vjerovali kako su one splet nesretnih okolnosti koje s virusom nemaju veze.

U proteklom periodu sam se dobro naradio i čekam dan kad se neću onesvijestiti od umora kad se doma nacrtam s posla. Srećom nisam osobito emotivna osoba koju bi pogađali oni smajliji što umiru od smijeha na svaku vijest o novooboljeloj osobi ili nečijoj smrti, ali među svojim kolegama itekako imam onih koji to vide i koji se pitaju za koga ili što izgaraju.

Znate, imamo i mi obitelj koja nas je željna i koja bi rado s nama provela blagdane ili vikend.

Zamolio bih sve prijatelje da mi ne šalju kojekakve članke s opskurnih medija čiji naslovi započinju rečenicama tipa „Ovo nećete čuti u mainstream medijima“ ili „Ovaj nobelovac je razotkrio tajne planove“. Ekipa, dragi ste mi, neki manje, neki više, ali ne možete vi mene voljeti više nego što volim sam sebe.

Za sve što pročitate, provjerite to na nekoliko izvora. Imunologija, genetika, mikrobiologija nisu osobito zabavne ni nama koji smo godinama u medicini, pa ako i naletite na kakav tekstić koji vam je kao laicima razumljiv i pitak suprotno nekom znanstvenom radu (koji su, usput budi rečeno, počesto zamorni, dosadni i teško razumljivi), razmislite zašto je to tako.

Nema te znanosti koja bi u svijetu bila u stanju adekvatno odgovoriti brojnim dezinformacijama u bespućima interneta; za svaku zvučnu i naizgled logičnu tvrdnju sadržanu u jednoj rečenici (zbog koje njezin autor neće imati nikakvih sankcija, niti ima ikakve odgovornosti prema recipijentima), nekom stručnom treba da napiše 10 paragrafa zašto to nije točno i jednako toliko linkova na znanstvene članke koji bi suštinski mogli debunkatii tu izjavu.

I na kraju, samo želim reći da sam konačno odahnuo što sada mogu planirati skorašnji posjet starijim članovima svoje obitelji, napisao je na svom FB profilu dr. Davor Vojnović, spec. int. med., uža specijalnost kardiologija u OB Varaždin.

 

 

 

 

(Jajce Online)