Search
Close this search box.

Ovo je grad koji je “najbliži svemiru”: Jeste li ikada čuli za njega

Podijeli članak:

La Rinconada je globalni fenomen – to je grad koji je “najbliži svemiru”. Ovo mjesto, u peruanskim Andima na 5.100 metara nadmorske visine, dobilo je zloglasnu oznaku “pakla na Zemlji”. YouTuber i dokumentarist Ruhi Cenet poznat je kao strastveni putnik, a posebno ga privlače teško dostupna mjesta.

Klimatski uvjeti

Stoga ne čudi što je prošlog decembra odlučio posjetiti Peru. Njegov dokumentarac o La Rinconadi ima skoro 40 miliona pregleda, a prikazuje život u, u najmanju ruku, neobičnom gradu.

To je najviše naselje na svijetu. Nalazi se na 5.100 metara nadmorske visine i tako je punih 300 metara više od vrha Mont Blanca. Zbog ove nadmorske visine, klimatski uvjeti su sličniji onima na zapadnoj obali Grenlanda nego na drugim mjestima udaljenim samo 14 stepeni od ekvatora.

 

Na ovoj ekstremnoj visini atmosfera je prilično rijetka, pa je očekivani životni vijek 35 godina. Lokalno stanovništvo živi sa samo 50 posto normalnog nivoa kiseonika. Međutim, njihova tijela su evoluirala da proizvode dvostruko više krvnih stanica od drugih. Uprkos strašnim uslovima, tamo se naselilo više od 50.000 ljudi koji sanjaju o velikom bogatstvu.

Blizina zlata

Grad se nalazi u blizini rudnika zlata. Između 2001. i 2009. godine, kada je cijena zlata porasla za 235 posto, stanovništvo se povećalo za 30.000. Mnogi rudari rade u rudniku zlata gdje postoji sistem – 30 dana rade bez plaće, a jedan dan mogu raditi za sebe. Ovog dana mogu ponijeti sa sobom onoliko rude koliko mogu ponijeti na svojim plećima.

Grad nema vodovod i kanalizaciju, a također je veoma zagađen. Veliki zdravstveni problem zbog velike nadmorske visine je hipoksija, koja, prema istraživačima, pogađa najmanje 25 posto populacije. Problem je i zagađenje živom. U gradu postoji samo jedna mala klinika.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U pojedinim dijelovima Australije u noći između petka i subote palo je više od...

Poznati bosanskohercegovački kantautor, muzičar i pjevač, Aldin Kurić, poznatiji kao Al'Dino, održat će svoj...

Adidas je povukao fotografije manekenke Belle Hadid iz reklama koje promovišu sportsku obuću koja...

Da kockanje kao navika i ovisnost ne poznje granice, pokazuju i najnoviji podaci iz...

Na ovogodišnjoj Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi (IMO), koja se ove godine održala u Velikoj Britaniji...

Prošle sedmice građani Donje Suvaje pored Gračaca protestvovali su nakon što su prilikom radova...