Naslovnica MAGAZIN Ovo je 10 milijardera koji zajedno vrijede 1,15 biliona dolara

Ovo je 10 milijardera koji zajedno vrijede 1,15 biliona dolara

Jeff Bezos četvrtu godinu zaredom najbogatiji je čovjek u svijetu, objavio je časopis Forbes. Osnivač Amazona “težak je” 177 milijardi dolara, što je 64 milijarde više nego prošle godine zahvaljujući velikom rastu vrijednosti Amazonovih dionica.

Najviše je napredovao Elon Musk koji je lani bio tek 35. na listi s 24,6 milijardi dolara imovine. On je samo u proteklih godinu dana zaradio nevjerovatnih 126,4 milijardi dolara i s ukupno 151 milijardom “lansirao se” na drugo mjesto. Najviše to može zahvaliti 700-postotnom rastu cijene dionice Tesle.

Većinski vlasnik najvećeg svjetskog proizvođača luksuzne robe LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), francuski tajkun Bernard Arnault, bio je i ostao treći na listi, ali je i on gotovo udvostručio bogatstvo na 150 milijardi dolara.

Četvrti je i dalje Bill Gates, osnivač Microsofta, sa 124 milijarde dolara, peti je osnivač Facebooka Mark Zuckerberg sa 97 milijardi, a slijedi ga najuspješniji svjetski investitor Warren Buffett s milijardom manje.

Osnivač Oraclea Larry Ellison vrijedi 93 milijarde dolara, dvojica osnivača Googlea Larry Page i Sergey Brin 91, odnosno 89 milijardi dolara, a prvih deset zaključuje indijski tajkun i najbogatiji Azijac Mukesh Ambani sa 84,5 milijarde dolara.

Najbogatija žena svijeta je vlasnica L'Oreala Francoise Bettencourt Meyers sa 73,6 milijarde dolara i 12. je na listi.

Deseterica najbogatijih vrijede 1,15 biliona dolara, što je za dvije trećine više nego prošle godine.

Sjedinjene Američke Države i dalje imaju najviše milijardera, čak 724, ali ih Kina sustiže sa 698 milijardera. U Evropi ih je 628.