Search
Close this search box.

Ovih pet karipskih država nudi državljanstvo za sve: Treba da se ispuni samo jedan od uslova

Podijeli članak:

Pet zemalja na Karibima nudi državljanstvo doseljenicima, pod uslovom da: kupe nekretninu ili ulože novac. U pitanju su šeme “državljanstva putem ulaganja”.

Jednostavnije rečeno, šeme državljanstva putem investicija daju ljudima šansu da ostvare državljanstvo u zemlji preko licenciranog agenta. Na Karibima, to su sljedeće zemlje: Antigva i Barbuda, Dominika, Grenada, Sent Kits i Nevis i Sveta Lucija.

Različita ulaganja

Svaka zemlja ima različita pravila za šemu “državljanstva putem ulaganja”. U najjednostavnijem slučaju, od vas će se tražiti kupovina nekretnine, u drugim zemljama postoje tačno objekti koji mogu da se kupe, dok se u drugim traži da investirate u odobreni posao, ili date donaciju odobrenom državnom fondu.

Recimo, u Antigvi, svaka imovina kupljena za dobijanje državljanstva može se prodati pet godina kasnije, a investitori u međuvremenu mogu da zarade prihod od zakupa. Druge zemlje koje učestvuju u šemi imaju drugačija pravila.

Tomas Skot, globalni šef sektora za nekretnine u oblasti državljanstva kompanije Henley & Partners, rekao je za MailOnline:

– Iako se proces ulaganja u nekretnine kroz programe migracije investicija ne razlikuje mnogo od drugih kupovina nekretnina, investitori bi trebalo da blisko sarađuju sa svojim investicionim savjetnicima da garantuju da su kriterijumi podobnosti njihovih odabranih programa ispunjeni.

Koliko treba da potrošite na nekretninu?

Svaka karipska zemlja, koja nudi državljanstvo putem investicionih šema, ima različite minimalne cijene kupovine nekretnina.

Svako ko se odluči za državljanstvo za investicionu šemu u Antigvi i Barbudi putem nekretnina mora da potroši najmanje 200.000 dolara na nekretninu. Minimalni prag u Dominiki i Svetoj Lusiji je također 200.000 dolara.

U Grenadi je minimalna otkupna cijena 270.000 dolara, a u Sent Kitsu i Nevisu minimum 400.000 dolara.

U Antigvi i Barbudi i Sent Kitsu i Nevisu, nekretnine na otvorenom tržištu, kao i one od odobrenih investitora, mogu se koristiti kao dio procesa dobijanja državljanstva putem ulaganja.

Međutim, najvažnije je da se u Dominiki, Grenadi i Svetoj Lusiji za ovu šemu mogu koristiti samo nekretnine kupljene od odobrenih graditelja, kažu u Henley & Partners.

 

 

 

(avaz)

 

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Vlasti u Grčkoj jučer su zatvorili arheološki lokalitet Akropolj, jer je tu zemlju zahvatio...

Novi izvještaj Boston Consulting Group, The Network i The Stepstone Group, a u koji...

Netflixov šestodijelni dokumentarac “Hitler and the Nazis: Evil on Trial” postavlja pitanje da li...

Bh. nogometni reprezentativac Amar Dedić jedna je od želja italijanskog prvoligaša Napolija koji je...

Osigurati transparentnost finansiranja političkih stranaka u Bosni i Hercegovini. Tako glasi jedan od 14...

Policija u Doboju sumnjiči najmanje dva izvršioca za krivično djelo teška krađa nad privrednim...