Search
Close this search box.

Ove evropske zemlje nude vize za digitalne nomade, zašto BiH odugovlači sa rješenjem ovog pitanja?

Podijeli članak:

Tržište rada se mijenja, a digitalni nomadi su dobrodošli gotovo svugdje. Njihov doprinos osnaživanju turizma, posjetama, i jačanju ekonomije, razumiju mnoge zemlje, i zato uvode što jednostavnije procedure za njihov ulazak i boravak u zemlji.

Da biste kao digitalni nomad dobili vizu za određenu zemlju postoji nekoliko uslova koje je neophodno ispuniti, a to je prije svega da ste u mogućnosti obavljati svoj posao online, imati ugovor sa kompanijom izvan zemlje u kojoj se prijavljujete (da ste zaposleni) i zadovoljavajuću visinu plate, čiji prag određuje svaka zemlja u koju se ulazi posebno.

Dodatno, kandidati će morati dokazati da imaju osnovno (minimalno) zdravstveno osiguranje, sredstva za izdržavanje i organiziran smještaj.

Prednost za kandidate, državljane Schengen zemlje, može biti i ta da možda nećete ni morati podnositi zahtjev za te vize, jer već imate pravo živjeti i raditi u tim zemljama.

Njemačka, Austrija, Švedska i Švicarska u ovom trenutku ne nude vizu za digitalne nomade, ali postoje alternative. Francuska i Danska, također pružaju mogućnosti onima koji žele raditi na daljinu. Za razliku od njih nekoliko evropskih zemalja nudi vize za digitalne nomade. Albanija naprimjer, pruža mogućnost ovoj grupi radnika da apliciraju za vizu tipa D, koja vrijedi godinu i koja se može obnoviti na period od pet godina.

Foto: Reuters

Albanija ne precizira koliku plaću digitalni nomad treba da ima, ali naglašava da ne treba biti manja od 9 024,33 eura godišnje.

Podnošenje zahtjeva može potrajati do 12 sedmica, a troškovi za vizu variraju ovisno o zemlji porijekla aplikanta.

Naš susjed Hrvatska je još 2021. godine, osluškujući trendove tržišta uvela Digital Nomad Residence permit koja vrijedi godinu i može se obnoviti, sa jednim uslovom da napustite zemlju šest mjeseci prije nego što ponovo podnesete zahtjev.

Da biste bili uvažen kandidat potrebna je minimalna mjesečna plaća od 2.446,69 €. Cijena ove vize ovisi o zemlji iz koje se podnosi zahtjev.

Kipar

Granice Kipra također su otvorene za digitalne nomade, ali ova zemlja izdaje samo 500 ovih viza. Aplicirati možete za njihov program Digital Nomad Visa, tako što ćete dokazati minimalnu mjesečnu zaradu od 3.500 eura. Ukoliko dobijete vizu, ona će trajati jednu godinu s mogućnošću produženja za još dvije.

Troškovi vize iznose 150 eura; 70 eura za prijavnu taksu i 70 eura za potvrdu o registraciji stranca.

Estonija

Estonija ima izvrsnu internetsku infrastrukturu u zemlji i pruža podršku radnicima na daljinu putem svog programa E-Residency Card, te stoga nije ni čudno što je viza za ovu zemlju, koja je pionir u privlačenju radnika na daljinu, Digital Nomad Visa jedna od najpoželjnijih u Evropi.

Da razumiju da je vrijeme novac, i da danas naročito mlađe generacije ne vole čekati, vidi se po tome koliko vode računa o roku izdavanja vize. Podnositelji zahtjeva mogu očekivati ​​odgovor na svoju prijavu u roku od mjesec, što je mnogo kraće razdoblje čekanja nego u nekoliko drugih zemalja.

Kandidati za ovu vizu moraju platiti prijavnu taksu od 60 eura i priložiti dokaz o mjesečnoj plaći od 4500 eura.

Malta

Boravišna dozvola na Malti traje godinu, i može se produžavati još tri puta za boravak od najviše četiri godine. Njeni kandidati trebaju pokazati da zarađuju najmanje 42.000 eura godišnje, a prijavna taksa iznosi 300 eura.

Olga Paul, 34-godišnja Njemica radi na daljinu iz Las Palmas De Gran Canarie u Španiji, Foto: REUTERS/Borja Suarez

Grčka

Grčka digitalna nomadska viza vrijedi dvije godine i može se obnoviti na još dvije godine. Košta 75 eura, a morat ćete zarađivati ​​najmanje 3500 eura mjesečno da bi vam aplikacija bila prihvaćena.

Mađarska

Mađarska ima svoju Bijelu kartu koju je uvela prije tri godine. Vrijedi godinu i može se jednom produžiti za još godinu. Kandidat mora priložiti dokaz da mjesečno zarađuje 3.000 eura. Prijava za ovu vizu košta 110 eura.

Španija

Španija se prošle godine također pridružila listi zemalja koje izdaju vize za digitalne nomade. Njen program Digital Nomad Visa vrijedi godinu, a može se obnoviti na pet godina.

Prijava košta 80 eura, a kandidati moraju pokazati da zarađuju najmanje 2646 eura mjesečno.

Island

Island također ima digitalnu nomadsku vizu – dugoročnu vizu za rad na daljinu, ali ona traje najkraće od svih zemalja. Vrijedi 180 dana, s tim da za ovu vizu možete ponovo aplicirati 90 dana nakon napuštanja schengenske zone.

Prijava košta 80,96 eura, dok ćete za islandsku vizu morati zarađivati ​​najmanje 6,636,13 eura mjesečno.

Italija

Italijanska viza za digitalne nomade je najmlađa. Počela se izdavati tek od 4. aprila ove godine. Prva viza traje godinu i ne postoji gornja granica obnove, sve dok podnositelj zahtjeva još uvijek ispunjava kriterije.

Kandidati za ovu vizu trebaju zarađivati ​​28.000 eura godišnje. Viza se mora podnijeti u najbližem konzulatu, a košta 116 eura.

Norveška

Norveška nudi dvije vrste viza za digitalne nmade. Prvo, Digital Nomad Visa u Norveškoj vrijedi do dvije godine i zahtjev se može ponoviti. Kandidati moraju pokazati godišnji prihod od 35.719 eura, a cijena prijave je 600 eura.

Druga je Svalbard Digital Nomad Visa. Iako ima gotovo iste kriterijume kao i obična digitalna nomadska viza, uspješni kandidati također moraju boraviti unutar arhipelaga Svalbard, unutar Arktičkog kruga.

Ne postoji datum isteka za vizu za Svalbard – ona ima doživotno trajanje. Međutim, morat ćete platiti norveški porez.

Za obje ove vize možete podnijeti zahtjev putem službene web stranice norveške vlade.

BiH nažalost nije u grupi zemalja koje imaju riješeno pitanje viza za digitalne nomade, Foto: Reuters

Portugal

Portugal kao i Norveška nudi dvije vrste viza; boravišnu i vizu za privremeni boravak koja vrijedi tri mjeseca i može se obnoviti najviše četiri puta, pa maksimalni boravak traje godinu.

Podnošenje zahtjeva za ovu vizu košta 75 eura, a podnositelji zahtjeva moraju prikazati mjesečnu plaću od 3280 eura.

Portugalska viza traje četiri mjeseca, nakon čega kandidat ima mogućnost da ponovo podnese zahtjev i tada će u viza vrijediti dvije godine. Podnošenje zahtjeva košta 80 eura, dok plaća mora iznositi 3304 eura.

Jedna od viza -boravišna pruža mogućnost da kandidata prate članovi porodice, dok ova mogućnost nije ostavljena u slučaju vize za privremeni boravak.

Bosna i Hercegovina

BiH nažalost nije u grupi zemalja koje imaju riješeno pitanje viza za digitalne nomade. Još 2021. godine upućena je inicijativa Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, međutim, ovo pitanje nije riješeno, tako da se svim digitalnim nomadima nudi jedino mogućnost da apliciraju za turističku vizu koja traje tri mjeseca.

 

 

 

(Forbes BiH)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Istražioci iz više austrijskih policijskih agencija uspjeli su da razbiju još jednu narkobandu, koja...

U periodu od 2006. do kraja marta ove godine ukupni prihodi ostvareni po osnovu...

Vlasnik kompanije „Ekvator“ Đorđe Đoko Davidović, kupcima stotina stanova kojima je uzeo novac, a...

Demografska slika Bosne i Hercegovine sve je crnja. Tako se iz godine u godinu...

Njemački fudbaler Toni Kros (Kroos) najavio je kraj karijere nakon ove sezone. Za Real...

Hrvatski teniser Ivan Dodig (39) susreo se u Mostaru s novim selektorom nogometne reprezentacije...