Search
Close this search box.

Ovaj radnik je sklapao svih osam generacija Golfa

Podijeli članak:

VW je u Volfsburgu proslavio 50 godina od početka proizvodnje Golfa.

Serijska proizvodnja modela prve generacije počela je u proljeće 1974, a Nikola Benenati je dio ove priče već 45 godina.

Ovaj radnik je učestvovao u proizvodnji svih osam generacija Golfa.

Na proslavi u hali 12 glavne fabrike u Volfsburgu gosti su bili zaposleni, upravni odbor VW-a na čelu sa generalnim direktorom Tomasom Šeferom, predstavnici upravnog odbora Grupacije i radničkog savjeta, kao i predstavnici lokalnih političara.

Premijer Donje Saksonije, Stefan Vajl, istakao je ekonomski značaj Golfa za ovu pokrajinu i Njemačku generalno. U fokusu svečanosti, koju je pratio “Volkswagen Big Bend”, bili su zaposleni u fabrici.

Među njima je i Nikola Benenati, koji već 45 godina radi u proizvodnji Golfa i koji je radio na montaži svih osam generacija modela.

Još jedan od najstarijih zaposlenih je Roland Valter, koji je prije 40 godina bio svjedok početaka proizvodnje Golfa II u tada novoizgrađenoj hali 54.

U razgovoru sa Viktorom Šokeom, mlađim poslovođom u hali 12, Valter je govorio o tome kako se proizvodnja drastično promijenila u proteklih pedeset godina.

Za to vrijeme, više od polovine od 37 miliona Golfova prodatih širom svijeta proizvedeno je u sedištu brenda u Volfsburgu, odnosno više od 20 miliona primjeraka ovog Volkswagenovog kompakta.

Povodom 50. godišnjice, zaposleni su predstavili i poseban, jubilarni Golf.

Srce marke Volkswagen nalazi se na kanalu Miteland između Hanovera i Magdeburga. Fabrika u Volfsburgu je sjedište Volkswagen putničkih automobila i najveća je fabrika automobila na svijetu sa oko 70.000 zaposlenih.

Do danas je u Volfsburgu proizvedeno više od 48 miliona vozila, više od bilo koje druge fabrike automobila na svijetu.

Sa više od 20 miliona vozila, Golf je model koji se najduže proizvodi na lokaciji.

Na drugom mestu, sa skoro 12 miliona prodatih vozila, je legendarna Buba, koja se proizvodila u Volfsburgu od 1945. do 1975. godine.

Trenutno, pored Golfa i Golfa Variant, Touran i Tiguan se takođe prave u Volfsburgu. Novi model Tayron biće dodat krajem godine.

 

 

(B92)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

​Nebrojano puta su takozvani paradajz turisti bili u centru pažnje tokom ljetnih sezona.

​Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) objavila je da je ukrajinski tim Dnjepar-1 izbačen iz njenih...

Proteklog vikenda u Sanskom Mostu u jednom stambenom objektu prijavljena je krađa čak 1,6...

Nijedan herbicid nije potpuno bezopasan, a prirodno, netoksično rješenje, krije se u kuhinji: natrijum...

Američki globalni proizvođač električnih automobila Tesla će sljedeće godine početi koristiti humanoidne robote, izjavio...

Danas se u Bosni očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčano uz...