Jajce Online
TURIZAM

Ova tri grčka ostrva su među najboljim na svijetu

Časopis Travel+ Leisure je izabrao 25 najboljih ostrva na svijetu u 2022. godini, a među njima su se našla i tri grčka: Milos, Paros i Krit.

Vulkansko grčko ostrvo Milos se našlo na četvrtom mjestu, Paros na 12. mjestu, a najveće grčko ostrvo Krit na 22. mjestu, piše Greek reporter.

Čitaoci časopisa Travel + Leisure glasali su za listu najboljih ostrva na svijetu i izabrali italijansko ostrvo Iskija kao najbolju ostrvsku destinaciju na svijetu, potom slijede Maldivi, a onda i Bali.

Što se tiče grčkih ostrva možemo da primijetimo da svako od ova tri koja su se našla na listi ima nešto jedinstveno da ponudi.

Milos

Drevne ruševine i predivna kuhinja su bukvalno dva najveća kvaliteta ostrva Milos, sudeći prema čitaocima časopisa “Travel+Leisure”. Ipak, to nije sve.

 

Ovo ostrvo na Kikladima ima živopisna ribarska sela, 75 plaža i podvodne morske pećine. Tu se nalazi i statua Miloske Venere, koja je pronađena na ostrvu, ali je sada izložena u muzeju Luvr u Parizu.

Ostrvo se može pohvaliti zadivljujućim bijelim stjenovitim formacijama plaža Kleftiko i Sarakiniko, kao i živopisnim selom Klima i zalaskom sunca u gradu Plaka.

Paros

Paros se takođe nalazi među najpopularnijim ostrvima. Smješten u grupi kikladskih ostrva, može se pohvaliti jedinstvenim plažama sa svjetloplavim morem, jedinstvenim tavernama, bijelim kućama i tradicionalnim, kikladskim crkvama.

Među različitim selima koja treba posjetiti, Nausa, prvobitno stara venecijanska luka, vjerovatno je jedan od najpoznatijih dijelova Parosa i jedan od najživopisnijih. Za ljepotu na plaži i one koji vole vodene sportove, kao što su ronjenje, snorkling i jedrenje na dasci, Santa Maria je pravo mjesto.

 

Krit

Krit je poznat kao izuzetno mjesto po svojoj drevnoj istoriji, pejzažima, po bezbroj plaža i jedinstvenim gradovima i mjestima.

Na Kritu ne propustite da posjetite gradove Haniju i Iraklion. Prefektura Hanija je, osim po bogatoj istoriji, poznata i po nekim od najljepših plaža na Kritu.

Njegov glavni grad Iraklion, drevni grad, možda je nedovoljno cijenjen zbog svojih brojnih atrakcija, a vjerovatno je najpoznatiji po svojim zapanjujućim katedralama, starim gradovima, restoranima i buticima.

 

 

(B92)

Povezane vijesti

Što vidjeti u nevjerojatnom Salentu?

admin

Kod Vlasenice će biti izgrađen ski-centar vrijedan 40 miliona KM

admin

Zašto je općina Jezero tako čarobna i drugačija?

admin