OV Jajce raspravljalo o stanju poljoprivredne proizvodnje

Podijeli članak:

U velikoj dvorani Općine Jajce jučer se održala tematska sjednica na kojoj se raspravljalo o stanju poljoprivredne proizvodnje na području naše općine u aktualnim otežanim ekonomskim uvjetima.

Sjednica je započela iscrpnim izlaganjem dr.sc. Matije Ćurkovića i Općinske službe za poljoprivredu koji je iznio sveobuhvatnu sliku stanja poljoprivrede u jajačkoj općini. On je naveo brojna stanja stoke i obradivih površina, strukturu poljoprivredne proizvodnje kao i podatak da općina godišnje izdvaja 500.000 KM za poticaje u poljoprivredi.

Osim toga, Ćurković je prikazao i prijedlog aktivnosti općinske poljoprivredne službe.

Poslije su uslijedili komentari i prijedlozi općinskih vijećnika na izlaganje Matije Ćurkovića. Za govornicom su je prvo bio načelnik općine Edin Hozan, a nakon njega Ivo Šimunović (HDZ) i Mevzudin Duranović (Savez SDA-ASDA-SBiH).

Vijećnik Mujo Nešust (SBB) napominje kako je se potrebno riješiti političke poljoprivrede, odnosno onih koji zarad općinskih poticaja mašu zastavama od izbora do izbora. Navodi kako je stanje u poljoprivredi loše i da se podaci uljepšavaju.

Vijećnica Edina Kurt (SDP) je apostrofirala netransparentnu raspodjelu poticaja a vijećnik Željko Mizan (HDZ) je zatražio veće poticaje za svinjogojstvo pravdajući to podatkom da se 90 posto svinjetine nabavlja u susjednim općinama RS-a. Salahudin Crnac (SDA) je predložio edukaciju poljoprivrednika putem stručnih seminara i da se na turističkim brošurama reklamiraju lokalni poljoprivredni proizvodi.

Stipan Spajić iz općinske Službe za poljoprivredu u svom izlaganju navodi kako su 2009. godine sistematizacijom izbrisani poslovi poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te da odjel sada radi po pravilniku kojeg je donio aktualni općinski načelnik.

Nakon Spajića, za govornicu je izašao Ivica Ladan, poljoprivredni proizvođač koji se bavi uzgojem stoke. Ladan je naveo kako su cijene stočne hrane skočile u posljednjem periodu i da su stočarima postale previsoke.

Pčelar iz Bareva, Ensad Tatarević predložio je da se poljoprivredni proizvođači dodatno educiraju i da se na tim poslovima treba angažirati općina. Dalje je naveo kako se općinski poticaji trebaju ravnomjernije rasporediti i da su sadašnja sredstva uglavnom usmjerena na mljekarstvo. Predlaže i da općina sufinancira odlaske na sajmove gdje bi se predstavljali poljoprivredni proizvođači i da se na lokalnom radiju organiziraju edukativne emisije o poljoprivredi

Veterinar Samir Kesten u svom izlaganju navodi kako su sve cijene porasle za 100-300 posto što je neodrživo za poljoprivrednike. Navodi kako je mljekarstvo jedino koje je trenutno održivo. Smatra da je neophodno povećati općinske poticaje jer federalni nisu dovoljni.

Poljoprivrednik Živko Cvitić vratio se iz eNjemačke i počeo se baviti proizvodnjom mlijeka, on je napomenuo kako su cijene stočne hrane skočile drastično. Mladi poljoprivrednik sa Vlasinja Samil Šahman predložio da se subvencira i kupovina polovnih r, jer mnogi ne mogu priuštiti nove pa su primorani uzeti starije. Esma Zjajo koja se bavi proizvodnjom tjestenine napomenula je važnost održavanja lokalne poljoprivrede te navela kako je najbolja ona hrana koja je najmanje prešla od polja do stola.

Za govornicom je ponovo načelnik Edin Hozan koji se slaže s dosadašnjim govornicima koji su napominjali da zbog astronomskog povećanja troškova, Općina treba povećati potporu za poljoprivredu i kadrovski ojačati stručnu općinsku službu.

Nakon ovoga započelo se s izradom zaključaka sjednice u kojem se obavezuje općinska Služba za poljoprivredu pripremi do iduće sjednice prijedlog raspodjele poljoprivrednih grantova kao bi Općinsko vijeće o tomu moglo donijeti odluke.

Nakon duže rasprave i  jedinstvenog stava da je Općina Jajce spremna uložiti i dodatna  sredstva u poljoprivredu, jer je danas proizvodnja hrane veoma važna i primarni je cilj  da se pomogne poljoprivrednim proizvođačima u svakom pogledu, Općinsko vijeće je donijelo ZAKLJUČAK kojim se zadužuje Služba privrede Općine Jajce da, na osnovu prezentiranih prijedloga poljoprivrednih proizvođača na području Općine Jajce, iste analizira i izradi prijedlog Programa rada poljoprivrednika za 2022. godinu.

Već niz godina Općina Jajce izdvaja sredstva za poticaje u poljoprivredi. U 2021. godini Općina Jajce izdvojila je 500.000 KM za poticaje u poljoprivredi i pokrenula niz projekata u cilju zaštite poljoprivredne proizvodnje. Samo za poticaje u mljekarstvu u prošloj godini izdvojeno je 200.000 KM, dok je za poticaje investicijama u poljoprivredi Općina Jajce  u 2021. godini usmjerila 104.366 KM. Budžetom za 2022. godinu planirana sredstva za podsticaj i razvoj poljoprivrede iznose također 500.000 KM.

(Klik Jajce/Predsjedatelj Općinskog vijeća Jajce Josip Topić)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Uskoro ćemo obilježiti 10 godina od smrti Jovanke Broz, koja je preminula 20. oktobra...

Appleova linija iPhone 15 stigla je u prodavnice u petak dok su ljudi čekali...

Sindikalna potrošačka korpa u mjesecu augustu u Federaciji BiH iznosila 3.322 KM, dok je...

U 19.01 sati Bosnu i Hercegovinu pogodio je jak zemljotres. Prema podacima Euro-mediteranskog seizmološkog...

U BiH sutra će biti oblačno i osjetno hladnije vrijeme sa kišom i temperaturom...

U sklopu priprema za sezonu koja nam predstoji, pioniri i kadeti oodigrali su danas...