Otvorena izložba logotipa s prostora bivše Jugoslavije, neki od njih se i danas koriste

Podijeli članak:

Beogradski dizajner Ognjen Ranković skupio je gotovo 500 logotipa koji su obilježili period bivše Jugoslavije i predstavio ih na izložbi “Yugo.logo” u Zagrebu.

Kako prenose protal 24sata.hr, Ranković je za potrebe izložbe iscrtao 460 logotipa. Morao je odustati od varijante u različitim bojama, jer se tada mnogi nisu pridržavali određenih paleta pa nije mogao saznati zvanične boje kompanija.

Zbog toga se odlučio da ih prikaže u takozvanoj monokromnoj verziji, gdje je izabrao bijele verzije logotipa na plavoj podlozi. Na izložbi je moguće vidjeti i neke koji su i danas popularni kao što su logotipi Cockte, Francka, Lere, Ine, ali i čuveni logotip Zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu iz 1984. godine.

“Mnogi logotipi se i dalje koriste što dokazuje koliko su kvalitetni i svevremenski. Brojne tvornice su propadale i mijenjale upravu i državna uređenja, ali znakove su zadržale poput Zagrebačke banke, INE, Plive”, izjavio je Ranković.

Kako navode, ova izložba u Zagrebu otvorena je do 26. maja u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva, a moguće je vidjeti neke od najznačajnijih logotipa dizajnera iz Jugoslavije. Posebno se ističe rad trojice autora: Miloša Ćirića, Milana Vulpe i Ivana Dvoršaka.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Protekli vikend održana je Velika nagrada Monaka, a najbolje vozače Formule 1 pratili je...

U posljednje vrijeme naša reprezentacija je iz dijaspore dobila nekoliko kvalitetnih igrača (Dedić, Gazibegović,...

U okviru projekta “Dani cirkularne ekonomije 2023.” , a kojeg implementira Centar za obrazovanje...

NK GOŠK iz Gabele i FK Krupa u regularnom dijelu sezone Prve lige FBiH...

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica govorio je za Klix.ba o sigurnosnoj situaciji...

Samo u protekle četiri godine našu zemlju napustilo je šest i po hiljada profesionalnih...