Otvoren 45. Međunarodni sajam knjiga Interliber 2023. u Zagrebu

Podijeli članak:

Međunarodni sajam knjiga Interliber 2023. na kojemu se predstavlja više od 300 izlagača iz 13 zemalja,otvoren je na Zagrebačkom velesajmu.

Hrvatska ministrica je istaknula kako je u njezinu mandatu Ministarstvo kulture i medija udvostručilo proračunska izdvajanja za knjige i nakladništvo te izrazila uvjerenost da će hrvatski nakladnici izbjeći krizu sličnu onoj koja ih je pogodila prije nekoliko godina.

Ravnateljica Zagrebačkoga velesajma Renata Suša ocijenila je da je Interliber odavno nadišao granice Zagrebačkog velesajma. Dodala je kako joj je cilj povezati sve dionike nakladničke branše: čitatelje, institucije, nakladnike, kulturni i gospodarski sektor, medije, sa željom daljnjeg razvoja i kvalitativnog rasta središnjeg književnog događanja u Hrvatskoj.

Na ovogodišnjem Interliberu sudjeluje više od 300 izlagača iz 13 zemalja na više od 13.000 četvornih metara u paviljonima 5, 6, 7 i 7a Zagrebačkog velesajma, rekla je Suša.

Naglasila je kako se uspjeh čita iz brojki, koje bilježe rast sajamskih pokazatelja, 5 posto više izlagača i 13 posto veću izložbenu površinu.

Tijekom šest dana održavanja sajma posjetitelji će imati prilike poslušati više od 200 sati stručnog programa koji će se odvijati na dvije pozornice u paviljonima 6 i 7, rekla je ravnateljica ZV-a i dodala kako će se na otvorenom prostoru ispred paviljona 5 održavati odličan glazbeni program.

Posebni gost ovogodišnjega Interlibera, indijski diplomat i pisac Vikas Swarup ocijenio je da knjige povezuju prošlost i sadašnjost te ljude različitih zemalja.

Ministrica Obuljen Koržinek u izjavi povodom 45. Interlibera napomenula je da je u njezinu mandatu Ministarstvo potporu za knjigu i nakladništvo povećalo s 3 na 6 milijuna eura te dodala da je otvorilo više od 20 novih knjižara i pokrenulo novi festival knjige, što će pozitivno utjecati na popularnost knjige.

“Uz Inerliber, koji tradicionalno otvaramo u 11. mjesecu, spomenula bih da smo pokrenuli Panonski festival, na kojemu imamo sjajne rezultate. Bavljenje promocijom knjige proteže se na cijelu godinu, što će imati pozitivan učinak na dinamiku izlaženja novih naslova”, rekla je Obuljen Koržinek, prenosi Hina.

Dodala je da su se cijene sirovina za izradu knjiga, prema podacima Zajednice nakladnika i knjižara, nakon velikih oscilacija 2021. i 2022. stabilizirale.

“U ovom trenu prema njihovim informacijama nema poteškoća vezanih uz nabavu sirovina niti proces proizvodnje, ali moramo pojedinačne potpore povećavati, što radimo kroz programe Ministarstva kulture i medija”, poručila je hrvatska ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Život ljudi je postao potpuno umrežen, usljed čega se granice online prostora i stvarnog...

U Bosni i Hercegovini djelomično vedro. Po kotlinama će biti magle ili niske oblačnosti....

Pripadnici njemačke Savezne policije sinoć su priveli državljanina Bosne i Hercegovine kod kojeg su,...

Dvije teže povrede na radu koje su prijavljene istarskoj policiji dogodile su se protekla...

Austrijska kompanija ASTA počinje s izgradnjom fabrike u Bosni i Hercegovini, tačnije u Cazinu. 

Na društvenim mrežama kruži šok snimak na kom se može primjetiti kako folker Radiša...