Otrgnuto od zaborava – KUD ‘Elektrobosna’ Jajce

Priredili F.Mulalić & S.Bahović

Kada vidiš da gledam negdje u daljinu samo pusti.To me malo sjećanja ponesu.Ali,ne brini,proći ce.To je samo nostalgija za nečim što je (bilo dobro), moglo biti još bolje, ali nije…

I tako, evo nas u KUD-u “Elektrobosni” Jajce između 80-te i 92-te godine u riječi i slici….

Za osnivanje tog društva kojeg pamtimo, te za njegov ogromni uspjeh zaslužni su stotine ljudi. U prvom redu muzičari, pjevači, plesači, scenaristi, scenografi, voditelji, radnici na ozvučenju.., onda bezrezervna podrška ondašnjeg poslovodstva Elektrobosne bez čije pomoći ne bi daleko stigli i preko 3.500 hiljade radnika koji su svaki nas zahtjev čuli i pravdali.

Iza svih tih aktivnosti stoje ljudi koji su od svojih porodica, samih sebe, ukradeno vrijeme darovali nama koji pamtimo na sjećanje dugo: F.Mulalić, N,Kršlak, M.Pastuhović, S.Kos, Z.Muharemović, S.Zjajo, B.Zjajo, I.Popaja, A.Ajkunić, braća Ristovići, K.Sakan, M.N.Šop, S.Mujčinović, Z.Zjajo, O.Arapović, Lekić, Blažić (imena se ne sjećam), G.Ristović, A.Špirtović, M.Keljalić, znatno pomogli: R,Delić, T.Kasumović, B.Marić, Z.Marić i daleko iza kulisa moja malenkost S,Bahović.

Pošto ovo pišemo većinom po sjećanju, a sjećanja su varljiva. Zato se može desiti da spisak nije konačan! Znamo da neki od njih nisu među nama. Njima ovom prilikom veliko HVALA, čuvajmo ih u najljepšem sjećanju!

I još nešto, urezano u dubini moje duše, nešto teško kao kamen, kao gorka uspomena, nešto jače od pjesme i više od igre, važno kao život, a vi pogađajte: iskreno drugarstvo, veliko prijateljstvo i nešto čime smo se dičili pred sobom i svijetom – bratstvom i jedinstvom.

Pjevali smo, sjećate se, od Vardara pa do Triglava, Računajte na nas… Onda stigoše zla vremena i mutne vode Plive i Vrbasa odnese sve u nepovrat, daleko u Crno more. Nadajmo se ne zauvijek.

 

 

(Jajce Online)