Osuđen na tri godine zbog šverca droge iz Roterdama u BiH

Podijeli članak:

Državljanin BiH (44) osuđen je juče na tri godine i tri mjeseca zatvorske kazne nakon što je u maju mjesecu uhvaćen sa više od 15 kilograma droge koju je prenosio iz Roterdama u Bosnu i Hercgovinu.

Ovako relativno blagu kaznu dobio je jer je sve priznao na sudu, ali i zbog, kako kaže, teške životne priče.

“Moj cijeli život je jedna velika bol”, rekao je ovaj 44-godišnjak, obaćajujući se sudiji kroz suze. On kaže da nije znao šta tačno prenosi, iako je pretpostavljao da je riječ o zabranjenim supstancama. Za taj posao je trebao da dobije 3.000 evra koje bi iskoristio za operaciju. Međutim, sve mu se srušilo kada ga je policija zaustavila na odmorištu Pepenhoven i na rukama detektovala tragove kokaina.

On je priznao da je na popustio pred nagovaranjem prijatelja da upozna dilera droge kojeg poznaje. Posle izvjesnog oklijevanja, postignut je dogovor; Obećana mu je cifra od 3.000 evra za transport deset kilograma iz Roterdama u Bosnu.

Međutim, otkriće do kojeg je carina u Kelnu došla 8. maja tokom pregleda vozila na odmorištu Pepenhoven značajno je premašila ovu količinu: iako nisu pronašli kokain, u automobilu su uspjeli da nađu 14 kilograma amfetamina, kilogram heroina i 24.000 evra lažnog novca. Sve je bilo dobro sakriveno u bunkeru za drogu, koji su istražitelji pronašli zašrafovan ispod tapacirunga kod suvozačevog sjedišta.

Međutim, okrivljeni je naveo da ne zna šta se krilo u dvije žuto-bijele plastične kese. Jedino mu je bilo jasno da je u pitanju ilegalna droga. Pred sudom je rekao da je ovo “kurirsko putovanje” bilo prvo u životu.

Blaga kazna je prvenstveno zbog priznanja 44-godišnjaka i njegovog nimalo lakog života. Pored toga, važno je bilo i primjerno ponašanje koje je optuženi pokazao u pritvoru.

 

 

 

(nezavisne)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Građani Rudog ogorčeni su činjenicom da su ostali bez jedine banke, ali i lokalne...

Da građani u BiH loše žive i da im je sve teže preživjeti mjesec,...

Žrtva nasilja u porodici čiji identitet nećemo otkrivati javila se portalu N1 s ciljem...

U sudu u Minhenu danas je održano završno ročište ponovljenog suđenja Srećku S. (64),...

U Bosni i Hercegovini ponovo se dogodio brutalni napad na ženu.

Vozač kamiona iz Bosne i Hercegovine jutros je u blizini Andorfa u Gornjoj Austriji...