Osuda Šešeljevog napada na novinarku RTRS-a

Udruženje novinara Republike Srpske i Uređivački kolegijum Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) najoštrije su osudili verbalni napad Vojislava Šešelja na novinarku ove medijske kuće Natašu Miljanović Zubac.

Iz Udruženja novinara Republike Srpske (UNRS) saopšteno je da su sablažnjeni morbidnim i ženomrzačkim riječima koje je Šešelj izgovorio o novinarki RTRS-a i da najoštrije osuđuju ovaj nečuveni prostakluk.

Iz UNRS ističu da u istoriji Udruženja nije zabilježen ni približno nečovječan medijski istup političara uporediv sa ovim pokušajem javnog sramoćenja koleginice Miljanović Zubac i njene teškom tragedijom pogođene porodice.

“Sramno je i što Šešeljevu višeminutnu nisku optužbi i morbidno uranjanje u privatnost nisu prekinuli ni voditeljka, ni voditelj jutarnjeg programa TV Hepi. Da bruka bude veća, nakon pomenutog dijela razgovora pohvalili su se gledanošću te i takve emisije”, navodi se u saopštenju.

UNRS očekuje da Regulatorna agencija za elektronske medije Srbije pokrene postupak protiv lica odgovornih što je ovakav sadržaj realizovan u programu medija sa nacionalnom frekvencijom.

UNRS poziva ostale nadležne institucije i udruženja, medijske kuće i političke organizacije da zaštite dostojanstvo novinarke Miljanović Zubac i pomognu da se osujeti i nagovještaj budućih napada na medijske radnike.

U saopštenju Uređivačkog kolegijuma RTRS-a navodi se da kao žena i samohrana majka, Nataša Miljanović Zubac zaslužuje puno poštovanje, a kao medijski radnik punu profesionalnu podršku.

“RTRS podržava sve svoje zaposlene, koji su nerijetko bili neopravdana meta napada onih koji pokušavaju da naruše njihov lični, ali i ugled Javnog servisa Republike Srpske”, dodaje se u saopštenju.

Iz RTRS-a dodaju da, nažalost, ovo nije prvi put da političari sebi daju pravo da javno, i to najčešće novinarke, iznošenjem laži, dovode u kontekst nečasnih radnji.

“Zato apelujemo na kolege novinare da u ovakvim situacijama sačuvaju dostojanstvo profesije i da zaštite medijske radnike od neprimjerenih riječi i teških napada”, dodaje se u saopštenju.

BHRT