Jajce Online
GLOBUS

Oštra poruka sa sjevera: ‘Finska je spremna ratovati s Rusijom ako bude napadnuta. Pripremamo se već desetljećima za to!‘

Finska se desetljećima priprema na ruski napad i pružila bi snažan otpor ako do toga dođe, rekao je čelnik vojnih snaga u srijedu.  

Skandinavska zemlja izgradila je velik arsenal. No osim vojne opreme, general Timo Kivinen kaže da je ključan faktor to što bi u slučaju napada Finci bili motivirani da se bore.

“Najvažnija linija obrane je ona između ušiju, kao što to rat u Ukrajini upravo dokazuje”, rekao je Kivinen u intervjuu.

Finska je 40-ih godina ratovala dvaput protiv svoga istočnog susjeda s kojim dijeli 1300 kilometara dugu granicu.
Zbog zabrinutosti da bi Rusija mogla izvršiti invaziju kao na Ukrajinu 24. veljače, neutralna Finska podnijela je zahtjev za učlanjenje u vojni savez NATO.

PROČITAJTE JOŠ:   Princ Charles u središtu afere, od katarskoga šeika tri puta je bez svjedoka primio po milijun eura u gotovini, javnost se pita može li predstavljati Britaniju

Od Drugog svjetskog rata, Helsinki je na visokoj razini vojne spreme.

“Sustavno smo razvijali svoju vojnu obranu za ovakvu vrstu rata koji se događa u Ukrajini, uz masovnu upotrebu vatrene moći, oružanih i zračnih snaga”, rekao je Kivinen.

“Ukrajina je težak zalogaj (za Rusiju), a bila bi i Finska.”

Oko 100.000 Finaca ubijeno je tijekom dva rata koje je Finska vodila protiv Sovjetskog saveza i izgubila je desetinu teritorija.

Nacija od 5.5 milijuna ima ratnu vojnu snagu od oko 280.000 vojnika s 870.000 uvježbanih rezervista. Nije ukinut vojni rok za muškarce kao u mnogim drugim zapadnim nacijama nakon kraja hladnog rata.

PROČITAJTE JOŠ:   Zbog problema s prtljagom na aerodromima, Njemačka planira ‘uvesti‘ nekoliko tisuća radnika, upozorili poslodavce da ne muljaju s plaćom i smještajem

Zemlja ima također jedno od najboljih topništva u Europi te krstareće projektile s dometom do 370 kilometara. Troši 2 posto svoga BDP-a na obranu, što je razina viša od mnogih zemalja članica NATO-a.

Finska naručuje četiri nova ratna broda, kao i 64 F-35 borbenih zrakoplova od američkog obrambenog diva Lockheed Martina.

Također, Finska planira naručiti do 2000 dronova, protuzračnu opremu i gradi ograde na granici s Rusijom. 

Oko 82 posto ispitanika koje je 18. svibnja odgovaralo u anketi za ministarstvo obrane, reklo je da bi bili voljni sudjelovati u nacionalnoj obrani ako Finska bude napadnuta.

PROČITAJTE JOŠ:   Čelnici skupine G7 na ručku i fotografiranju sprdali se s Putinom: ‘Hoćemo li se skinuti skroz? Jahanje je najbolje‘. Pogledajte kako pucaju od smijeha

Finskom, te također švedskom zahtjevu za pristup NATO-u protivi se Turska, članica Saveza i vode se pregovori o tom pitanju. Ankara optužuje Helsinki i i Stockholma da podržavaju kurdske militante i embargo oružja Turskoj.

Članstvo u NATO-u dopustilo bi Finskoj da osnaži svoje kapacitete ranog upozorenja tako što će postati dio zajedničke zračne kontrole saveza, rekao je Kivinen.

Finska bi također imala koristi od odvraćanja time što je član saveza u kojem je napad na jednu članicu napad na sve, rekao je i zaključio “Svejedno, glavnu odgovornost za obranu Finske i dalje će snositi Finska”.

Povezane vijesti

Ako vam je dosta kiše, znajte da u jednoj velikoj državi temperature dosežu i do 46 stupnjeva, najmanje 25 ljudi podleglo je vrućinama

admin

Erdogan: Švedska i Finska tek trebaju poduzeti ‘konkretne i iskrene‘ korake da se ublaži zabrinutost Turske prije njihovog predloženog ulaska u NATO

admin

Rusi tvrde da vježbaju nuklearne napade; Zelenski: ‘Oni još uvijek sanjaju da će nestati sloboda Europe. Ali njihovi snovi se neće ostvariti…‘

admin