Osmici ističe dozvola za pristup tajnim podacima, blokiran izbor rukovodstva OSA-e

Direktoru Obavještajno sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine sutra ističe dozvola za pristup podacima stepena vrlo tajno, potvrđeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH za BHRT. Do danas on se nije obratio Ministarstvu sa zahtjevom za izdavanje dozvole za pristup tajnim podacima.

[embedded content]

Članovi komisije za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom tražili su sastanak sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH i njegovim zamjenicima, da vide, kako kažu, na koji način izaći iz neodržive situacije u vezi sa ovom Agencijom. A neodrživa situacija je, prema riječima jednog od članova, nemogućnost nadzora i kontrole.

“Imaćemo vrlo brzo problem sa sigurnosnim dozvolama. Da je čitavom menadžmentu istekao mandat prije godinu i po. Imamo neodrživo stanje u agenciji koja je važna, ključna u funkcioniranju jednog segmenta života u državi”, kaže Predrag Kožul iz Komisije za nadzor OSA-e BiH.

Kožul dodaje da mu još nije poznato kada će sastanak biti održan, ali da se nada da će biti brzo.

Predsjedavajući Komisije danas bez komentara o ovom pitanju. Na prošloj sjednici Parlamenta predsjedavajući Vijeća ministara je kroz zastupničko pitanje informisao zastupnike da je kompletna procedura imenovanja rukovodstva OSA-e blokirana dok ne bude okončan proces koji se vodi protiv aktuelnog direktora i kandidata za direkotra Osmana Mehmedagića.

“Ukoliko u sudskom procesu čovjek koji je predložen dokaže svoju nevinost ostaće kod tog prijedloga, eventualno ako bude obrnuto, neće moći da predlože to ime”, rekao je predsjedavajući VM BiH Zoran Tegeltija.

Direktoru OSA-e sutra ističe dozvola za pristup podacima stepena vrlo tajno, a on se nije obratio Ministarstvu sigurnosti BiH sa zahtjevom za izdavanje nove dozvole, potvrđeno je za BHT1 iz ovog Ministarstva. Da li to znači da Mehmedagić ostaje bez pristupa takvim podacima, za sada je nejasno. Prema Zakonu o zaštiti tajnih podataka i članu 59, u kojem se govori o sigurnosnim smetnjama zbog kojih može biti odbijeno izdavanje dozvole, je i “vođenje postupka zbog krivičnog djela za koje se mogu izreći zatvorske kazne u trajanju od najmanje tri mjeseca”.

Članovi komisije za nadzor OSA-e uglavnom ne žele govoriti o ovom pitanju. Kažu, nemaju nadležnost.

“Mi kao Komisija uopšte nemamo tu nadležnost. Naravno da ću se interesirati nakon Vašeg pitanja i tragati za odgovorom. Ono što vam mogu reći da je protekla sjednica koja je bila prije 10-ak dana prekinuta zbog nekih ranijih pitanja koje su tražili članovi komisije da dobiju od predsjedavajućeg VM i njegova dva zamjenika. Dakle vrlo aktuelna tema, interesantna tema, ja kao član Komisije nemam odgovor na to vaše pitanje”, kaže Asim Sarajlić, član Komisije za nadzor OSA-e.

Protiv Mehmedagića se vodi postupak u Sudu BiH zbog krivičnog djela zloupotreba položaja. U petak je iznošenje završnih riječi u ovom slučaju.

BHRT