Osjećate li se kao da je neko u vašoj sobi dok spavate? Ovo bi mogli biti uzroci

Podijeli članak:

Ako vam se događa da se smjestite u krevet i u jednom trenutku osjetite kao da je u vašoj sobi još neko, to bi moglo značiti da imate paralizu sna ili halucinacije.

Ovaj osjećaj može vas veoma uznemiriti, a obično se javlja kada tonete u san ili se tek budite. Psihologinja i direktorica kompanije Sleep Health Shelby Harris ističe da su ova iskustva uglavnom kratka i da mozak ima tendenciju da stvori viuzelnu komponentnu poput ove.Također, nije neuobičajeno da se osjećate kao da padate ili da čujete zvukove i glasove kojih nema.

Paraliza sna je sličan fenomen kada se ne možete pomaknuti ili govoriti ispravno dok se budite. Ponekad je popraćeno halucinacijama, poput viđenja, slušanja ili osjećaja prisutnosti nekoga ko zapravo nije tu.

Paraliza sna obično se događa nakon REM faze spavanja, faze sna u kojoj se većina snova događa.Tokom ove faze sna vaše je tijelo paralizirano, a paraliza može potrajati minutu ili dvije dok se vraćate svijesti, tako da se osjećate budnim, ali još niste u stanju pokretati tijelo.

Psihologinja Harris navodi da halucinacije u snu i paraliza u snu obično se ne događaju svake noći. Zapravo, većina nas će ih doživjeti samo s vremena na vrijeme.

Ipak, postoje određeni faktori koji povećaju šanse za ovakvim stanjima, a to su: neispavanost, velike količine stresa, novi lijekovi, neki skriveni problemi sa spavanjem ili možda imate neku vrstu traume ili posttraumatski stresni poremećaj (PTSP).

Povremeni osjećaj da neko drugi boravi u prostoriji dok spavate najčešće nije razlog za zabrinutost, ali ako se to događa češće, mogao bi to biti problem sa spavanjem ili mentalnim zdravljem, kojeg treba riješiti s ljekarom.

 

 

(Klix)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Nije se dalo Majklu Džordanu da i u Vašingtonu napravi uspjeh kao u Čikagu.

Sve je više onih koji se odlučuju za dijetu mesoždera, a jedna od poznatih...

U prekidu je odvijanje saobraćaja na putu Crna Rijeka-Jajce, zbog opasnosti od obrušavanja kamenja...

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić istakao je danas da bi uskoro trebalo da...

lumica Jelena Čvorović Paunović preminula je u 75. godini.

Ko je možda i imao sumnju, danas su mu Milorad Dodik i njegovi pajaci...