Jajce Online
GLOBUS

Osamnaest migranata poginulo u sukobu s marokanskom policijom: gomila navalila na ogradu, a stotinjak ih je uspjelo ući u Španjolsku

Marokanske vlasti priopćile su da je 18 migranata poginulo u pokušaju prelaska u španjolsku sjevernoafričku enklavu Melillu u petak, tijekom dvosatnoga sukoba između migranata i pograničnih policajaca u kojemu je bilo i ozlijeđenih.

Oko dvije tisuće migranata nahrupile su na visoku ogradu koja okružuje enklavu, što je izazvalo njihov sukob sa snagama sigurnosti. Pritom je više od 100 migranata uspjelo prijeći iz Maroka u Melillu, priopćile su marokanske i španjolske vlasti.

Marokansko ministarstvo unutarnjih poslova najprije je priopćilo da je u sukobu na granici poginulo pet migranata, od kojih su neki pali s ograde koja okružuje Melillu, te da je 76 migranata ozlijeđeno. Nakon toga priopćilo je da je poginulo još 13 osoba. U priopćenju se dodaje da je ozlijeđeno oko 140 pripadnika marokanskih sigurnosnih snaga, od kojih pet teško te da među njima nema poginulih.

Tijekom proteklih deset godina španjolske enklave Melilla i Ceuta, koje se nalaze na afričkoj sjevernoj obali, postale su magnet za migrante uglavnom iz supsaharskih područja koji pokušavaju ući u Europu.

Pokušaj migranata da prijeđu u Melillu počeo je u petak ujutro u 6.40, u čemu su ih pokušale spriječiti marokanske sigurnosne snage. Većina se bila prisiljena vratiti, ali 130 muškaraca uspjelo je ući u enklavu te su u obradi u prihvatnom centru za imigrante, priopćilo je predstavništvo Madrida. Snimke na društvenim mrežama prikazuju velike skupine mladih Afrikanaca kako hodaju cestom uz granicu i slave ulazak u Melillu te kako vlasti na njih ispaljuju suzavac.

Španjolske su vlasti priopćile da je u upadu preko granice ozlijeđeno 57 migranata i 49 pripadnika španjolske policije.

Pokušaj prelaska u Melillu prvi je veći nakon što je Španjolska prihvatila stajalište prema Zapadnoj Sahari koje je bliskije Rabatovu. U tjednima uoči te promjene stajališta, broj migranata koji su ulazili u dvije enklave više se nego utrostručio u odnosu na isto razdoblje 2021. godine.

Povezane vijesti

Pojavila se grozna laž – tvrdi se da Vlada jedne zapadne zemlje želi ubiti 6 milijuna svojih državljanja lijekom midazolam. Evo odakle je sve krenulo…

admin

Biden opet pao, ovoga puta s bicikla: Pogledajte nezgodu prvog čovjeka SAD-a koji je zastao kako bi pozdravio simpatizere, ali je već iduću sekundu ležao na cesti

admin

Ruski patrijarh Kiril priča kako su ukrajinski vojnici zaslužili umrijeti jer ‘nema oprosta bez pravde‘. Zašto ga premijer Mađarske štiti od sankcija

admin