OŠ ‘Berta Kučera’ podigla svijest učenika o opasnostima energetskih pića”

Podijeli članak:

U protekloj sedmici, Osnovna škola “Berta Kučera” u Jajcu je u saradnji sa Centrom za mentalno zdravlje Jajce organizovala edukativno predavanje na temu “Posljedice konzumiranja energetskih pića u ranom uzrastu”. Posebni gost predavač bio je doktor Ismar Halilović, stručnjak iz oblasti medicine.

Cilj ovog događaja bio je podići svijest učenika od 6. do 9. razreda o potencijalno ozbiljnim posljedicama prerane i prekomjerne konzumacije energetskih pića, te njihovom uticaju na psihofizički razvoj mladih.

Doktor Halilović je pružio učenicima jedinstvenu priliku da steknu nove informacije o štetnim efektima ovih napitaka, koji su često popularni među mladima. Kroz predavanje, učenici su imali priliku saznati o sastojcima energetskih pića, uticaju kofeina i šećera na organizam, te kako ova pića mogu uticati na koncentraciju, san, i opći psihofizički razvoj u mladalačkom dobu.

This slideshow requires JavaScript.

– Zahvaljujemo doktoru Ismaru Haliloviću na izdvojenom vremenu i korisnom predavanju, poručili su iz OŠ “Berta Kučera” u Jajcu.

Ima li kofeinske verzije napitka u BiH?

Agencija za sigurnost hrane BiH, od strane mjerodavnih inspekcijskih tijela, kao ni putem Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), do sada nije obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine distribuiran sporni proizvod

Nakon što je Slovenija zabranila kofeinsku verziju poznatog energetskog napitka Primea jer sadrži sastojak L-teanin koji nije dozvoljen u bezalkoholnim pićima, a i Hrvatska razmišlja o tome, iz Agencije za sigurnost hrane BiH kažu kako su se obratili mjerodavnim inspekcijskim tijelima u BiH sa zahtjevom da poduzmu mjere iz svoje nadležnosti te dostave Agenciji povratne informacije u vezi s provjerom eventualnog prisustva proizvoda koji sadrže L-teanin na bh. tržištu.

Odredbama Zakona o hrani (“Službeni glasnik BiH”, broj 50/04), neprikladnom za ljudsku konzumaciju smatra se hrana koja sadrži tvari ili sirovine koje nisu dovoljno evaluirane, provjerene i sigurne za ljudsku uporabu, odnosno, napitci s dodatkom L-teanina smatraju se neprikladnim za ljudsku konzumaciju, kažu iz Agencije.

Na pitanje ima li i na bh. tržištu kofeinske verzije energetskog napitka Prime, iz Agencije kažu kako Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, od strane mjerodavnih inspekcijskih tijela, kao ni putem Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), do sada nije obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine distribuiran taj proizvod, prenosi Radiosarajevo.

Nakon zabrane u Sloveniji, hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš zatražio je hitno ograničavanje konzumacije energetskog napitka Prime zbog sastojka L-teanina koji nije dozvoljen u bezalkoholnim pićima te nikotinskih vrećica.

U Bosni i Hercegovini je na snazi Pravilnik o pružanju informacija potrošačima o hrani (“Službeni glasnik BiH”, broj 68/13), kojim je preuzeta Uredba (EU) 1169/2011 o pružanju informacija potrošačima o hrani. U Aneksu III. Pravilnika propisano je da se za pića, osim onih na bazi kofeina, čaj ili kavu, ekstrakt čaja gdje naziv proizvoda uključuje pojam “kava” ili “čaj”, a koji su namijenjeni za konzumaciju bez modifikacija i sadrže kofein, iz bilo kojeg izvora, u proporcionalnom omjeru koji prelazi 150 mg/l na deklaraciji mora navesti sljedeća obavijest: “Visok udio kofeina. Ne preporučuje se djeci, trudnicama i dojiljama”, kažu iz Agencije.

Na temelju dostupnih podataka, Panel za dijetetske proizvode, prehranu i alergene pri Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA), nakon procjene rizika, zaključio je kako pojedinačne doze kofeina do 200mg, odnosno do 3mg po kilogramu tjelesne težine (mg/kg bw) iz svih izvora ne predstavljaju razloge za zabrinutost za općenito zdravu odraslu populaciju.

Kada je riječ o djeci i adolescentima, unos 3mg/kg bw smatra se sigurnim, jer klirens kofeina, tj. sposobnost oslobađanja kofeina, najmanje je jednaka kao i za odraslu populaciju. Sigurnost ove razine unosa potvrđuju dostupna istraživanja o akutnim efektima kofeina na anksioznost i ponašanje kod djece, dodaju iz Agencije.

Također napominju kako je s obzirom na rastuće trendove konzumacije napitaka s povišenim udjelom kofeina, jako značajna edukacija djece i mladih o sigurnim količinama unosa kofeina.

Inače, unatoč ‘paprenoj’ cijeni i upozorenjima stručnjaka o štetnosti visokih doza kofeina za djecu, energentski napici Prime popularni su i kod naših tinejdžera.

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Život ljudi je postao potpuno umrežen, usljed čega se granice online prostora i stvarnog...

U Bosni i Hercegovini djelomično vedro. Po kotlinama će biti magle ili niske oblačnosti....

Pripadnici njemačke Savezne policije sinoć su priveli državljanina Bosne i Hercegovine kod kojeg su,...

Dvije teže povrede na radu koje su prijavljene istarskoj policiji dogodile su se protekla...

Austrijska kompanija ASTA počinje s izgradnjom fabrike u Bosni i Hercegovini, tačnije u Cazinu. 

Na društvenim mrežama kruži šok snimak na kom se može primjetiti kako folker Radiša...