Originalno čitanje ‘Hamleta’ ali i istorije u predstavi Narodnog pozorišta Tuzla

Podijeli članak:

Predstava “Hamlet” Narodnog pozorišta Tuzla, koju je po tekstu Vilijama Šekspira režirao pozorišni reditelj i pisac Zlatko Paković, izvedana je u okviru takmičarskog programa Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine

U predstavi igraju Elvis Jahić, Adnan Omerović, Ivana Perkunić Mešalić, Irfan Kasumović, Mirza Ćatibušić, Jasmina Ibrahimović, Armin Filipović, Elmir Krivalić, Siniša Udovičić, Milenko Iliktarević.

Okruglom stolu posvećenom predstavi “Hamlet” NP Tuzla prisustvovali su glumci Elvis Jahić, Adnan Omerović, Ivana Perkunić Mašalić, Irfan Kasumović, Mirza Ćatibušić, Jasmina Ibrahimović, Armin Filipović, Elmir Krivalić, Sinaša Udovčić i Milenko Iliktarević.

Direktor Narodnog pozorišta Tuzla Mirza Ćatibušić, odgovarajući na pitanje moderatora o potrebi da se ovaj kultni komad postavi na scenu, ocijenio je da su svojim radom i trudom te produkcijom u proteklih nekoliko godina doveli u fizičku formu i kao kuća i u glumačkom smislu kako bi se uhvatili u koštac s jednim od najvećih dramskih klasika svih vremena.

– Radeći na ovoj predstavi i provodeći puno vremena za stolom, od analiziranja različitih prijevoda koje imamo, uvidjeli smo koliko tu zapravo postoji prostora i zbog čega je zapravo taj dramski tekst svevremen.A to je da pruža beskrajno puno mogućnosti da vi iz vlastitog vremena i vlastitih okolnosti u kojima živite, ere u kojoj živite i društvenog uređenja u kojem živite tumačite i predstavljate Hamleta – kazao je Ćatibušić.

Selektor ovogodišnjih Pozorišnih igara Dževdet Tuzlić istaknuo je da ovaj “Hamlet” samo pokazuje kako se Šekspir treba igrati, jer njegove riječi naprosto zvone i u ovom vremenu.

– Suština pozorišta je, a to čujemo dva puta u predstavi, da u “mišolovku“ hvata i pokazuje sve što je izopačeno u društvu, od zločina do korupcije i svih negativnih pojava. Dakle ne treba da propituje naših trideset godina, nego ono propituje naš svaki dan u vremenu u kojem živimo. I ono nam razotkriva i pokušava pokazati mogućnosti kako da se ovaj danas savremeni čovjek suoči sa problemima koji ga opterećuju, a umjetnik na neki način to i ovom predstavom pokazuje – neke mogućnosti, ne da nam bude lakše, nego da ima još neko ko osim dnevnopolitičkih biltena misli na običnog čovjeka i pokušava mu pomoći. Imamo čak i onih trinaest statista koji su kao neki nijemi parlament građana koji ne mogu ništa promijeniti, oni faktički aplaudiraju protagonistima, onim najmoćnijim koji promiču scenom, kao što danas imamo aplaudiranje pojedinim liderima i političkim partijama u onom najbanalnijem smislu samo da sačuvaju svoju egzistenciju – mišljenja je Tuzlić.

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović kazao je da je predstava Narodnog pozorišta Tuzla originalno čitanje Hamleta, ali zapravo i originalno čitanje istorije, i samog života uz pomoć “Hamleta”.

– To je ono što je u ovoj predstavi vrlo zanimljivo. Sad gledate na Šekspirovu dramu kao ostvaranje pravde, a on je to ostvarenje dao malo idealistički. Mladom kraljeviću koji je uz pomoć pozorišta raskrinkao ubistvo i da taj kralj nasjedne na to. U životu to, u najmanju ruku, nikad nije bilo, kralj koji je spreman ubiti rođenog brata, uzeti mu ženu i krunu, ne nasjeda na takve zamke. Možda je taj idealizam koga tako zovemo, unutrašnja potreba svakog od nas za ostvarenje pravde – podvukao je Krsmanović.

Nakon razgovora o predstavi bilo je riječi i o problemima sa kojima se susreću gostujući ansambli pozorišta zbog neuslovih prostorija. Također je bilo riječi i o tome da bi i bh. pozorišta i direkcija Igara zajednički trebali reagovati na sve nivoe vlasti kako bi se pomoglo ovom najstarijem festivalu bosanskohercegovačkih pozorišta.

 

 

(Fena)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Slavni glumac Serhio Kalderon preminuo je u 77. godini. Holivudska zvijezda, poznat po svom...

Osnovna ogledna škola Vladislav Ribnikar će ostati škola, odlučila je danas Vlada Srbije.

Reprezentativcu Bosne i Hercegovine Anelu Ahmedhodžiću od danas je dodatno skočila vrijednost na specijaliziranom...

Za srijedu, 7.6.2023. godine, zakazana je 16. redovna sjednica Općinskog vijeća Jajce. Sjednica će...

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, Općina Jajce, uz podršku Misije OSCE-a u BiH...

Adnan Spahić, brat mlade doktorice Azre Spahić, koja je u petak, 26. maja, smrtno...