Search
Close this search box.

Organizovani krivolov prisutan i na teritoriji opštine Srbac

Podijeli članak:

U okviru aktivnosti čiji je cilj sprječavanje krivolova na prepelicu, ali i na druge vrste ptica i životinja, predstavnici Centra za životnu sredinu, obišli su teritoriju opštine Srbac gdje je krivolov otkriven u nekoliko navrata, a krivolovci su zatečeni na licu mjesta.
Tokom prvog izlaska na teren, prije dvije sedmice, u jednom od polja identifikovane su elektronske vabilice. Međutim, između otkrivanja nelegalnih aktivnosti, te dojave koja je podnesena policijskoj stanici Srbac i dolaska lovočuvara na teren proteklo je dva sata i krivolovci su uklonili ilegalnu opremu te se povukli s terena.

„Poučeni ovim iskustvom, prije drugog obilaska ovog područja, prvo smo obavijestili republički inspektorat, te smo, zajedno sa lokalnim vodičem i republičkim inspektorima izašli na teren u zoru, 9. septembra. Nakon više časova provedenih na terenu, našu pažnju su privukli pucnjevi, a ubrzo nakon toga i zvuk elektronske vabilice. Po dolasku na lokaciju zatekli smo zamku u vidu ogoljenog drveta s poprečnim granama na koje ptice, nakon što ih vabilica namami, slijeću. Pored zamke bila su dva lovca, državljani Italije te jedan lokalni vodič, koji je po dolasku inspektora, predstavnika lokalne zajednice i Centra nazvao osobu za koju je izjavio da je “nadležna za sve”. Tom prilikom su izuzete dvije vabilice te lovačko oružje, uključujući zabranjeni tip puške, takozvanu “petometku””, objasnio je Igor Kalaba, asistent na programu Biodiverzitet i zaštićena području Centru za životnu sredinu, koji je bio na terenu.

Krivolov u BiH je vrlo dobro poznata pojava i van granica naše države, budući da su strani krivolovci, u ovom slučaju najčešće iz Italije, gotovo javna tajna unazad nekoliko decenija.

“Održivi turizam, uključujući lovni, je jedna od razvojnih šansi za naše zajednice, međutim trenutno slovimo za raj za krivolovce, koji očigledno s visoka i pošprdno posmatraju našu državu i njene građane, kao i one lovce koji se lovom bave časno”, dodao je Kalaba.

Nataša Crnković, koordinatorica programa Biodiverzitet i zaštićena područja u Centru za životnu sredinu ističe da su elektronske vabilice samo jedno u nizu zabranjenih sredstava za lov:

„Tu su također i poluautomatske i automatske puške, noćni lov pod reflektorima, mreže i ljepljive folije, termalne kamere i dr. Elektronske vabilice su ekstremno pogubne po ptice, budući da privlače veliki broj jedinki na jednu lokaciju na kojoj se po svitanju odvija pravi pokolj, te se ubije do deset puta više ptica nego što bi se to desilo u, kako to lovci zovu “sportskim” uslovima, po pravilima”.

Krivolov je višestruko štetna pojava koja mimo narušavanja etičkih normi, također dovodi i do ekonomskog gubitka, te urušavanja ionako klimavog ugleda naše države u svijetu. Ovo nije ništa novo, budući da je mnogo pojedinaca kojima je u interesu isključivo lični profit, a dobročinstvo posmatraju kao ludost ili slabost.

“To je ogledalo nakaradnog sistema i korupcije koja je raširena i često uživa zaštitu od strane institucija. Na svima nama je da doprinesemo izgradnji boljeg društva i pravne države na sve moguće načine”, zaključio je Igor Kalaba.

Centar za životnu sredinu posebnu zahvalnost duguje Boži Ristiću čiji su savjeti i vođenje na terenu bili od neprocjenjivog značaja za otkrivanje krivolova na teritoriji opštine Srbac, te predstavnicima Republičke inspekcije za šumarstvo, lov i ribolov RS koji su, u skladu sa svojim ovlaštenjima, izveli pregled terena te zapljenu nedozvoljenih sredstava. Centar će ispratiti proceduru sankcionisanja Lovačkog udruženja Srna u čijoj nadležnosti je područje na kojem je krivolov obavljan, kao i procedure u vezi sa stranim državljanima koji su zatečeni na terenu.

Podsjećamo da je krivolov je u više navrata spriječen u Livanjskom i Duvanjskom polju gdje Centar radi zajedno sa organizacijom Ornitološko društvo Naše ptice, te da su nakon saopštenja za medije, počele pristizati i prijave iz drugih dijelova države.

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Prema Izvještaju State Departmenta o trgovini ljudima za 2023. godinu Bosna i Hercegovina (BiH)...

Čini se da je postalo ustaljena praksa to da se u svakom izbornom ciklusu...

U vremenu ekonomskih neizvijesnosti i rapidnih promjena na tržištu, pitanje u šta uložiti novac...

Hrvatska nogometna reprezentacija remizirala je protiv Italije u u posljednjem trećem kolu grupe B,...

Proteklog vikenda, članice Ženskog odbojkaškog kluba “Jajce-Nansen” priredile su svečanost u Gradskoj sportskoj dvorani...

Fudbaleri Hrvatske odigrali su neriješeno sa Italijom 1:1 u posljednjem kolu grupne faze Evropskog...