Optužnica protiv devet lica za ubistva civila na području Sokoca

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv devet osoba, optužene za ubistvo 45 civila u selu Novoseoci, na području opštine Sokolac.

Optužnica je podignuta protiv:

-Milan Tupajić, rođen 1954. godine, Knežina, Sokolac
-Dragomir Obradović, rođen 1950. godine, Krševi, Sokolac
-Momčilo Pajić, rođen 1955. godine, Sijerci, Sokolac
-Aleksa Gordić, rođen 1968. godine u Han Pijesku
-Miladin Gašević, rođen 1961. godine, Vidrići, Sokolac
-Momir Kezunović, “Roki”, “Pašo” i “Meca”, rođen 1957. godine, Vidrići, Sokolac
-Branislav Kezunović, rođen 1959. godine, Vidrići, Sokolac
-Željko Gašević, rođen 1968. godine, Vidrići, Sokolac
-Jadranko Šuka, rođen 1957. godine, Sokolac.

Optuženi se terete da su, u svojstvu zvaničnika civilnih vlasti, komandanata i pripadnika 2. romanijske motorizirane brigade Vojske Republike Srpske, učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, i napadu na selo Novoseoci, naseljeno stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, čiji su mještani ranije predali oružje i iskazali lojalnost lokalnim vlastima na Sokocu.

Napad na selo Novoseoci desio se 21./22. septembra 1992. godine, kada je prilikom ulaska vojske u selo, ubijena starica D.K. a nakon toga počinjeno razdvajanje žena i djece od muškaraca, da bi žene i djeca bili povedeni prema autobusu kako bi bili transportovani prema Sarajevu.

Optuženi su zajedno sa drugim vojnicima, 44 zarobljena civila muškaraca bošnjačke nacionalnosti, vojnim kamionima transportovali do smetljišta na Ivan Polju, opština Sokolac, gdje su zarobljenike u dvije grupe doveli do ivice vrtače, te pucanjem iz automatskog oružja, ubili ukupno 44 civila, da bi jedan od pripadnika VRS, vršio ubijanje preživjelih pojedinačnim hicima iz pištolja.

Na tom mjestu ubijena su 44 civila, među kojima veći broj osoba starije životne dobi, najmlađa žrtva imala je 14 a najstarija 85 godina. Prilikom ekshumacije žrtava, 2000. godine pronađeni su ostaci 43 osobe, te veliki broj zrna i metaka (178) u tijelima ubijenih žrtava.

Nakon počinjenog zločina i ubistava, 30. septembra 1992. godine, srušena je mjesna džamija u Novoseocima, čiji su ostaci bačeni na smetljište gdje je počinjena egzekucija žrtava.

Optuženi se terete za krivično djelo-zločin protiv čovječnosti.

Za zločin u Novoseocima, Tužilaštvo BiH vodi istragu i protiv osumnjičenog Krstić Radislava, koji je u MKSJ u Hagu, osuđen zbog genocida u Srebrenici i nalazi se na izdržavanju kazne.

Takođe, kako je saopšteno, Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, preduzelo je aktivnosti na lociranju jednog osumnjičenog koji se nalazi na području Kanade, te su ostvareni kontakti sa kanadskim vlastima i preduzete aktivnosti sa ciljem izručenja navedenog osumnjičenog pravosuđu Bosne i Hercegovine.

BHRT