Optuženi za prevare u Jajcu: Mirza Selimović i Arijana Alihodžić na sudu zbog lažne humanitarne akcije

Podijeli članak:

Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Mirze Selimovića i Arijane Alihodžić zbog sumnji da su izvršili produženo krivično djelo prevare. Ovaj slučaj, koji je potresao zajednicu u općini Jajce, sad je pred Općinskim sudom u Jajcu koji će istražiti slučaj i donijeti konačnu odluku.

Prema optužnici, Mirza i Arijana su suočeni s ozbiljnim optužbama da su u periodu od 1. do 17. marta 2023. godine, na području Šibenice, općine Jajce, namjerno obmanjivali ljude kako bi stekli nepripadajuću imovinsku korist. Njih dvoje su se predstavljali kao volonteri iz humanitarne organizacije “Zlatna ruka” i tvrdili su da prikupljaju sredstva za liječenje djevojčice A. A.

Da bi dodatno ubijedili ljude u svoju lažnu priču, na svojem vozilu su postavili magnetne naljepnice s logom “Humanitarne organizacije Zlatna ruka”. Vozilo su parkirali na istaknutoj lokaciji kako bi pješice dolazili do kuća potencijalnih žrtava.

Kada bi korisnici kuća izašli pred vrata, Mirza i Arijana bi im lagali, tvrdeći da rade u ime Humanitarne organizacije Zlatna ruka koja se bavi humanitarnim radom i prikupljanjem novca za liječenje djevojčice A. A. Pokazivali bi im lažne članske iskaznice te organizacije s njihovim fotografijama, imenima i prezimenima, koje su izradili samo za tu svrhu. Također bi pokazali fotografiju djevojčice s natpisom “Apel za pomoć A. A.”

Nažalost, mnogi su ljudi povjerovali njihovim lažima i davali novac u različitim iznosima s ciljem pomoći u liječenju djevojčice A. A. Na taj način su Mirza i Arijana stekli protupravnu imovinsku korist u iznosu od 120 KM.

Važno je napomenuti da se Mirza Selimović i Arijana Alihodžić smatraju nevinima dok se ne dokaže suprotno. Sudski postupak će omogućiti detaljnu istragu i pružiti prava na odbranu optuženima.

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Krađa sapuna i olovaka iz hotela djeluje bezazleno za brojne goste, međutim, neki od...

Ryanair je prošle sedmice najavio uvođenje letova za Sarajevo iz pet evropskih gradova počevši...

U subotu, 9. prosinca, restoran Gastro Globus u Zagrebu bit će poprište svečane donatorske...

Konkretni koraci prema suspenziji izgradnje hidroelektrane (HE) “Ulog”, raskidanju koncesijskih ugovora za planirani projekt...

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike (FMRSP) ističe da je kreirana privremena lista domaćinstava...

Okružni sud u Banjaluci osudio je Vladimira Čančara, specijalistu ginekologije i akušerstva iz Univerzitetske...